Umetnost je intimna stvaralačka priča 1Foto: Lična arhiva

Situacija u kulturi u ovom kraju nije sjajna i može mnogo bolje i raznovrsnije. Institucije se svojski trude da kulturni programi budu sadržajniji bilo da je u pitanju likovna umetnost, muzika ili književnost. S druge strane javlja se problem koliko mlade stvarno zanima kultura, koji je to procenat koji u umetničkom stvaranju oseća pravo emotivno pražnjenje ili koliko njih interesuje kultura.

Bojim se da je to svedeno na nekolicinu kružoka na kojima se mogu čuti razgovori i rasprave na tu temu. No, bilo bi krajnje nerealno da očekujemo da najveći procenat mladih bude kulturno angažovan. Ali, može bolje i više, samo treba pronaći načine da se animiraju – ocenjuje novopazarski književnik Senad R. Avdović.

Koliko mladi u Novom Pazaru imaju mogućnosti da iskažu svoje talente u kulturi?

– U vreme ekspanzije interneta i društvenih mreža, pokazivanje talenta više nema nikakvu granicu niti neki uslov. Svako može da pokaže šta ume i zna, i to veoma širokom auditorijumu. Svedoci smo koliku moć imaju društvene mreže, tako je zavesa podignuta i publika je tu.

Da li u gradu ima dovoljno institucionalne podrške za mlade u kulturi?

– Neke značajnije podrške nema. Generalno je nema za kulturu, tako da su mladi u istom košu, s tim što su pri nekom dnu tog kulturnog koša. Ulaganje u kulturu, u uslovima stalne političke borbe, dug je i neisplativ poduhvat, ali ne postoji drugi put za podizanje društvene svesti, za negovanje kulturne baštine, osim stalnog ulaganja u intelektualno-kulturni razvoj. Inače, zašto se ovoliko dugo čeka na novog Sijarića, Abdagića, Bašića, Vukosavljevića, Hodžića…

Koji problemi su najčešći kod mladih stvaralaca?

– Mislim da je to predstavljanje, pokazivanje, obznanjivanje da se pojedinac bavi nekom umetnošću, slika, piše ili svira. Ima strah kako će to drugi da vide i prihvate. Umetnost je intimna stvaralačka priča, to je otkrivanje sebe drugima. Ona stvaraocu mnogo znači, pa mislim da je problem mladih, ali i starijih, kako će da reaguje publika. Postoji bojazan da njihovo stvaralaštvo ne postane predmet šale ili, jednostavno, odbacivanja.

Da li u Novom Pazaru ima dovoljno kulturnih sadržaja za mlade?

– Ne. Opet je to povezano sa kulturnim sadržajima uopšte, pa ih nema ni za mlade na nekom pristojnom nivou. Mislim da se najkvalitetniji sadržaji mogu videti u galeriji u kojoj je, u prethodnom periodu, izlagalo nekoliko izuzetno kvalitetnih mladih umetnika. Potrebno nam je više ulaganja i dodavanja novih sadržaja: tribine, književne večeri, časopisi, koncerti ozbiljne muzike… Svega nam treba.

Sa kojim problemima ste se Vi suočavali kao mladi književni stvaralac?

– Želeo sam da pišem moderno, da pratim savremenu književnost, da budem deo sandžačke avangarde. No, Tolstoj mi reče: „Tada nam je izgledalo potpuno mogućno popraviti celo čovečanstvo i uništiti ljudske poroke i nesreće, popraviti samog sebe, steći sve vrline i biti srećan, izgledalo nam je veoma lako i prosto.“ Mislim da je prvo pitanje na koje mora da odgovori svaki stvaralac zašto to radi. Odatle sve polazi.

Na koji način da se prevaziđu sva „spoticanja“?

– Najveći problem je intelektualna elita u svakom kulturnom segmentu. Ko su ljudi koji odlučuju na konkursima (nema ništa gore za mladog umetnika) koji kreiraju kulturne programe, koga bi mladi trebalo da prate, na koga da se ugledaju? Ne mislim da nemamo kadrova, ali sumnjam da se oni nalaze na mestima na kojima treba da budu. Ne znam. Kako da se naprave te rokade kako bismo izbegli sva „spoticanja“. Možda je rešenje u formiranju slobodnih medija, časopisa, izdavačkih kuća. Sada smo u pat poziciji, ali valja nešto da se radi po tom pitanju osnivanjem fondacija, gradskih inicijativa, neprofitabilnih udruženja, jer, kako reče veliki umetnik, „Ko hoće, nađe način, ko neće nađe opravdanje.“

O autoru

Avdović je rođen 1983. godine u Novom Pazaru, diplomirani je pravnik i profesor matematike i fizike. Piše kratke priče i eseje. Više puta je za svoj književni rad nagrađivan. Zastupljen u brojnim zbornicima.

Tekst je deo projekta „Mladi u kulturi i umetnosti Sandžaka“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari