Umro hrvatski istoričar Ivo Banac 1Foto: Pixabay/ congerdesign

Hrvatski istoričar, političar i pisac Ivo Banac umro je danas nakon teške bolesti, u 74. godini, objavila je Hina.

Banac je bio profesor emeritus Univerziteta Jejl, ministar za zaštitu okoline i prostornog uređenja 2003, predsednik Liberalne stranke (2003–2004) i poslanik u Hrvatskom saboru (2004–2007).

Rođen je 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u Njujorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Standford.

Predavao je na Univerzitetu Stanford, na Državnom univerzitetu San Francisca, na Jejlu,  na Srednjoevropskom univerzitetu gde je vodio Institut za jugoistočnu Evropu. Od 2008. redovni je profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Autor je i urednik niza knjiga, članaka i recenzija, a među najznačajnijima su monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Poreklo, istorija, politika i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascepi u jugoslovenskom komunističkom pokretu.

Banac je bio i kopredsednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska i član predsedništva i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Bio je i urednik više naučnih časopisa, dopisni član Hrvatske akademije nauka i umetnosti (HAZU). Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine. Poslednjih deset godina držao je Letnju školu Univerziteta Jejl u Dubrovniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari