Preminuo pisac Milovan Vitezović 1Foto: Printscreen/YouTube/Akademija umetnosti

Poznati pisac Milovan Vitezović preminuo je danas u 78. godini života, u Beogradu, posle duge i teške bolesti izazvane koronavirusom, prenose beogradski mediji.

Autor 11 romana, Vitezović je objavio više od četrdeset knjiga u više od 180 izdanja, ali najpoznatiji je kao dečiji poeta i autor “Šešira profesora Koste Vujića”, koji je pretvoren i u film i televizijsku seriju u dva navrata.

Vitezović je dobio veliki broj književnih nagrada i priznanja: Goranovu plaketu, nagradu Zmajevih dečijih igara, nagradu “Politikin zabavnik”, Domanovićevu nagradu, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Vukovu nagradu, Gran pri Evropskog festivala za televizijske igrane serije Telekonfronto, “Zlatni paun” i nagradu “Orfej”.

Za televiziju je pisao scenarija za drame „Šešir profesora Koste Vujića“, i „Snohvatice je I i II“; za igrane televizijske serije „Dimitrije Tucović“ (osam epizoda), „Pripovedanje Radoja Domanovića“ (osam epizoda) i „Vuk Karadžić“ (16 epizoda). Pisao je scenarija za igrane celovečernje TV filmove: „Mesto susreta Beograd“ i „Srebro na Odisejevom putu“ za evropske televizije ORF i ZDF.

Sa Zdravkom Šotrom radio je scenarija po svojim romanima „Lajanje na zvezde (nagrada festivala Herceg Novog i Zlatna novosadska arena).

Prevođen je na nemački, engleski, italijanski, slovenački, ruski, makedonski, grčki, rumunski i hebrejski jezik.

Kao spoljni urednik za kapitalna dela Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, učestvovao je u priređivanju dela Pavla Popovića, Bogdana Popovića, Jovana Skerlića, Milana Kašanina i devet tomova Stojana Novakovića.
Jedan je od priređivača Sabranih dela Sime Milutinovića Sarajlije.
Bio je predsednik je Udruženja književnika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari