Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije raspisao konkurs za novog upravnika 1Foto: FoNet / Nenad Djordjevic

Posle gotovo pola godine Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije je ponovo raspisao konkurs za novog upravnika ove kuće.

Prema izmenjenom Statutu NBS za upravnika najstarije institucije kulture u Srbiji mogu da se prijave svi koji imaju „visoko obrazovanje iz naučne odnosno stručne oblasti u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanstičkih nauka i umetnosti na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, odnosno specijalističkim strukovnim studijama, po propisu koji uređuje visoko obrazovanje počev od 10. septembra 2005, odnosno visoko obrazovanje na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine po propisu do 10. septembra 2005. godine“.

Od kandidata se traži i „najmanje deset godina radnog iskustva u kulturi, od čega najmanje četiri godine na poslovima rukovođenja, ili najmanje deset godina u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, od čega najmanje četiri godine na poslovima rukovođenja u kulturi ili u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, uz najmanje tri godine radnog iskustva u kulturi, ili najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti kulture u slobodnoj stvaralačkoj delatnosti, od čega najmanje četiri godine na poslovima rukovođenja u kulturi“.

Kandidati treba da dostave dokaze o stručnosti i radnom iskustvu, kao potvrde da nisu optuživani i da se protiv njih ne vodi istraga, da znaju jedan svetski jezik, da su državljani Srbije, kao i dokaz o zdravstvenoj sposobnosti. Uz prijavu, koja može da se pošalje preporučeno poštom ili lično, treba da prilože i Program rada i razvoja NBS za period od četiri godine , kao i kopije ličnih dokumenata. Rok za prijavu je 15 dana od objavljivanja konkursa u dnevnom listu Politika 15. decembra. UO ima zakonski rok od 30 dana od zatvaranja konkursa da obavi razgovor sa kandidatima i da Ministarstvu kulture i informisanja dostavi listu kandidata sa mišljenjem o njihovim stručnim i organizacionim sposobnostima.

Prvi konkurs na novog upravnika Biblioteke, raspisan 8. aprila Ministarstvo kulture poništilo je tražeći promenu Statuta NBS. U UO tvrde da je reč o „kozmetičkim promenama i preciziranju uslova konkursa“ Prema uslovima poništenog konkursa, na kome je UO izabrao dvojicu od pet prijavljenih kandidata, tražilo se „visoko obrazovanje u okviru društveno-humanističkih nauka i umetnosti na osnovnim akademskim studijama, najmanje deset godina radnog iskustva, od toga minimum četiri godine na poslovima rukovođenja u ustanovama kulture ili u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, kao i znanje jednog svetskog jezika“. Zaposleni u NBS strahuju da je Statut sa razlogom menjan i da već postoji „kandidat“ za novog upravnika NBS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari