Uroš Bobić i Fumiko Takešita Knežević dobitnici nagrade „Branislav Mane Šakić“ 1Foto: Nikola Bižić

Stručni žiri Fonda za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja „Branislav Mane Šakić“ odlučio je da ovogodišnje, 23. po redu priznanje pripadne novinaru i zameniku glavnog i odgovornog urednika Sputnjika Srbija Urošu Bobiću, a Specijalno priznanje Japanki Fumiko Takešita Knežević, korepetitoru i članu Narodnog orkestra beogradskog KUD-a „Gradimir“.

Žiri navodi da je Bobić „svojim radom, koji je na zavidnom nivou, dao značajan doprinos u očuvanju srpskog jezika i negovanju kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja“. Prepoznatljivog glasa, kojim odmereno, jasno i sa besprekornom dikcijom, uz istančan i iznivelisan osećaj za sadržaj teksta saopštava najvažnije vesti , kako se navodi u obrazloženju žirija, bili su odlučujući u izboru Uroša Bobića za ovogodišnjeg nosioca 23. Plakete „Branislav Mane Šakić“.

Uz postojeće odličje, koje se u kontinuitetu dodeljuje od 1998. godine spikerima, voditeljima i novinarima radio i televizijskih kuća za vrhunski profesionalni domet u ovoj oblasti, a vezano je za ime Branislava Maneta Šakića, jednog od prvih spikera Radio Smedereva, Fond je 2017. ustanovio i novu vrstu nagrade, Specijalno priznanje,  sa ciljem da se dodeljuje strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom.

Uroš Bobić i Fumiko Takešita Knežević dobitnici nagrade „Branislav Mane Šakić“ 2
Foto: Privatna arhiva

Specijalno priznanje ove godine, po oceni stručnog žirija, zaslužila je Japanka Fumiko Takešita Knežević, pravnikui zaljubljenik u folklor Istočne Evrope, a posebno Srbije.

„Ono što karakteriše sve dosadašnje dobitnike Specijalnog priznanja strancima, a bitan je razlog u odlučivanju pored znanja jezika, jeste i njihova posvećenost stvaranju mostova između matice zemlje i Srbije“, navodi se u obrazloženju žirija i dodaje da je Fumiko Tašekita Knežević, istovremeno, i član japansko-srpskog dua Fu-Go, i japanskog trija EN, promovišući u Japanu srpsku izvornu narodnu muziku, a u Srbiji japansku.

Vest o dobitnicima Plakete i Specijalnog priznanja „Branislav Mane Šakić“ objavljena je upravo na dan kada se tradicionalno obavljalo uručenje u Narodnoj biblioteci Smederevo, a zbog pandemije virusa Kovid 19, biće odloženo za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari