Urušavanje kulturno-istorijskog objekta usred Miloševog venca 1Foto:Stanislav Milojković

Deo zida zgrade Gradske tržnice u Kragujevcu, koja se nalazi u istorijskom kompleksu Milošev venac, srušen je tokom tekuće, uveliko, inače, kontroverzne rekonstrukcije tog objekta, koji je i sam kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom nadležnih ustanova.

Kragujevačka Gradska tržnica, naime, prvi je natkriveni objekat te vrste u nekadašnjoj Jugoslaviji i njenom evropskom okruženju, koja je proglašena za kulturno-istorijsko dobro pod ingerencijama gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zgrada Gradske tržnice u Kragujevcu izgrađena je 1929, a projektovao ju je arhitekta Georgij Pavlovič Kovaljevski, autor urbanističkog plana grada Beograda iz tog perioda, inače.

Kamen temeljac za izgradnju kragujevačke Tržnice položen je 9. septembra 1928, a otvorena je godinu dana docnije, preciznije u novembru 1929.

Kako je reč o vrednom kulturno-istorijskom i arhitektonskom objektu, koji se nalazi u samom središtu kompleksa Milošev venac u kojem su, u prvoj polovini 19. veka, i bukvalno postavljeni temelji moderne srpske države, u Kragujevcu se godinama pa, i decenijama unazad polemisalo o (pre)nameni Tržnice.

Doskora je iz stručnih krugova i gradske uprave bilo najavljivano da će „Zelena pijaca“ da bude iseljena iz Gradske tržnice i njenog okruženja, te da će u njoj da bude smeštena neka od kragujevačkih ustanova kulture, kao i da će čitav prostor da bude obogaćen kulturnim i istorijskim sadržajima koji bi svedočili o slavi prestonog Kragujevca i nastajanju moderne države Srbije.

Nova kragujevačka pijaca je, prema tim idejama, trebalo da bude izmeštena na prostor napuštene i NATO projektilima porušene i u korov zarasle kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ koja je od leta 1999. svojevrsno ruglo u centru grada.

Aktuelna gradska vlast je, međutim, nasuprot protestima vodećih gradskih urbanista, odlučila da Gradsku tržnicu rekonstruiše tako što će u njoj da ostavi pijacu, a da pored nje, prema Lepenici i monumentalnom Spomeniku „Palim Šumadincima“ (delo Augustina Auguistinčića) napravi plato, a sa suprotne strane izgradi natkriveni mlečni paviljon.

Predviđena je i izgradnja podzemne garaže ispod platoa prema Spomeniku „Palim Šumadincima“, tokom čijeg kopanja je i srušen deo zida Tržnice.

Kragujevačka stručna javnost žestoko se, inače, protivila gradnji te garaže, već je insistirala da se čitav kompleks Miloševog venca, a sa njime i prostor na kojem je Gradska tržnica, pretvori u pešačku zonu.

Aktuelna gradska vlast je ignorišući sugestije struke, u maju započela rekonstrukciju Gradske tržnice prema svom naumu, tokom koje je juče ujutro, najverovatnije, srušen deo jednog zida ovog istorijskog objekta.

Radove na rekonstrukciji Gradske tržnice u Kragujevcu koji, prema zvaničnoj informaciji, treba da koštaju oko 352 miliona dinara, u junu je posetila i premijerka Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari