Ustanove kulture moraju da unaprede svoje prisustvo na Internetu 1Foto: Miloš Đošić

Javne ustanove kulture moraju da komuniciraju sa građanima putem zvanične elektronske pošte i veb prezentacije čiji su standardi zakonski definisani, rečeno je danas na tribini pod nazivom Prisustvo ustanova kulture Srbije na Internetu, u Biblioteci Grada Beograda.

Pre skoro dvadeset godina biblioteke su bile pioniri među ustanovama kulture kada je reč o prisutnosti na internetu. Ovo je dugotrajan proces koji do danas nije na zadovoljavajućem nivou ali će novi pravilnici postavljajući pravila doprineti standardizaciji.  Zakoni kao što je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Zakon o javnim nabavkama, doprineli su tome da institucije počnu da otvaraju vebsajtove kako bi ispunili obaveze. Ali, važno je da vebsajt bude adekvatno uređen, sa svim potrebnim sadržajem i na dobrom domenu.

„Profili na društvenim mrežama ne mogu adekvatno predstavljati institucije, one ne mogu ponuditi adekvatan sadržaj na taj način. Važno je da svaka od njih ima zvaničan sajt registrovan na domaćem .срб ili .rs domenu. Jedno od najvećih dostignuća internet zajednice je .срб domen“, rekao je Mirko Marković, konsultant za umrežavanje u kulturi.

Kako se naziv države menjao tako se manjao i nacionalni domen. U SFRJ od 80ih godina pojavio se domen .yu, zadržala ga je kasnije Savezna republika Jugoslavija. Domen .rs koji danas koristimo postoji od 2007. godine.

„U oktobru očekujemo donošenje podzakonskog akta koji će odrediti kako veb prezentacija treba da izgleda. Zvaničan domen za ustanove kulture biće kultura.rs i biće dostupan za besplatno korišćenje. Najavljena je aplikacija za registraciju domena koje će Ministarstvo kulture ponuditi ustanovama kulture. Takođe, svi službenici u zvaničnoj komunikaciji moraju imati svoj domen“, rekla je Svetlana Jovanović profesorka na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari