Uticaj je ključna reč za film „Balkanske međe“

Povodom optužbi londonskog Tajmsa na račun filma za Danas govore filmski kritičari Dimitrije Vojnov, Zoran Janković i Đorđe Bajić

Ostavite komentar


  1. Ruska kinematografija u zadnjih dvadesetak godina je prepuna filmova koji kritički preispituju rusko društvo. Bilo je vreme da se snimi i nešto ovako. Dobro je da je posle mnoštva holivudskih i neholivudskih filmova i ovaj film inspirisan događajima upravo sa ovih prostora. Očekujem i romantični bolivudski mjuzikl o Satišu Nambijaru ,Ćevapi od Navagunjara’ a možda bude jednom i u Pavić-Mrmak ključu ,Čaj od maka i Karađorđeva šnicla u Karađorđevu’.

  2. Ključan problem čini se je pokretanje rusko-srpske saradnje na polju balkanskog filma koji je do sada fondovski i ideološki apsolutno kontrolisan sa zapada. Nije problem u jednom filmu niti u odjecima, problem je što se nazire opasnost koja se nadvila nad SFF koprodukcije i radionice koje su u ideološkom smislu obeležile regionalnu filmsku produkciju proteklih 20. godina. Ukratko zapad se boji ozbiljnog ruskog uticaja na kulturu regiona.

  3. Kako se zvao onaj film sa Dzin Hekmenom i Ouen Vilsonom. Kad mu padne avion u BiH na srpsku teritoriju? Srpski zombiji ga jure i pada iz jame u jamu sa lesevima. Objektivan film je to bio…

    1. Naravno da je film totalna fikcija i ocigledna propaganda. Srbi su sve jame zakopavali i kamuflirali.

      1. Možda su to bile one jame u kojima je tokom dva svetska rata nestalo preko milion Srba? Ah, da, zaboravismo „genocid“ u Srebrenici i streljanih 300.000 Albanaca?! Šta je Jasenovac, i ostali logori naspram ovog opštinskog genocida. Kako je lako izvršiti genocid nad Srbima i sve to predstaviti kao nešto sasvim „prirodno“ a, u isto vreme, suze liti nad izmišljenim „opštinskim genocidom“, koji je nekome neophodan da bi politički poentirao?!

  4. Svo zlo na ovoj Planeti, u svom „!najlepšem“! i najgorem smislu te reči, dolazi od Britanaca ili, da budem precizniji, od Engleza. Ničija majka nije zakukala a da u njenoj nesreći glavna „zaprška“ nije bila V. Britanija i njene tajne službe. Tako je bilo vekovima unazad, tako je i danas. Srce i mozak, „Zapadnog carstva zla“ nalazi se u Londonu. Vašington i Brisel su samo filijale tog carstva. Iz jedne „filijale“ se šalju bombe a iz one druge se, medijskom nbukom i galamom, kao i specijalnim „Brain wash“ metodama to zlo celom svetu, a posebno žrtvama, prikazuje kao humanitarni, odnosno, demokratski akt, koji je počinjen za dobro onoga koga su ubijali?! Velika Britanija je svoje licemerje, samo u poslednjih tridesetak godina, pokazala bezbroj puta tako da je ova „epizoda“ sa filmom samo dokaz njihovog licemerja koje i ne kriju. Nacizam više ne maršira u crnim košuljama i izglancanim čizmama. Suština je ostala ista samo štoi su se proimenile uloge i spoljašnji izgled, koji treba da zavara. Ovo je samo pokušaj da se Srbima zabrani mišljenje i sopstvena verzija sukoba na Balkanu.

  5. E koliko je današnja Srbija postala antiintelektualna i anti civilizacijska da se divi ruskom trash filmu koj od njih pravi heroje a zna se da se radilo o običnoj bežaniji. Kome treba ovo “silovanje” istine i naknadno “treniranje strogoće”? Srbija je pala tako nisko i udaljila sebe u svakom smislu, kulturnom, i duhovnom od zapadne kulture iz koje je nastala. Meni je ovo neshvatljivo i neobjašnjivo ali vjerojatno je rezultat činjenice kada ruralna sub “kultura” preuzme sve vitalne elemente urbane i građanske kulture i dobrano ih poseljaci. Bas onako – palanački. Šteta.

      1. Istina boli zar ne? Tu se prepoznajete, ali to nije ništa čudno za “barbarogenije” kao vi koji namjerno širi neistinu.

    1. Karlito molim te objasni kako je Srbija potekla iz zapadne kulture? Da znaš malo istorije svoje zemlje bio bi svestan da je naša kultura mnogo starija od te zapadne. Ali jasno je da i da znaš to ti si ovde samo sa jednim ciljem i svi znamo kojim.

      1. Zar je Srbija u Aziji? Africi??? Vi na silu gurate zemlju Rusiji ili Aziji a znate da to nije istina. Bizant nije “istok” jer je bio uvjek dio grčke pa tako i europske kulture. To dto bi vi izmišljati kreirali nešto novo, to je vas osobni problem. U Srbiji je na djelu tiha pr ruska okupacija medija pa onda ovakvi stavovi ne čude. Na žalost.

  6. Izgleda da je i Times ukljucen u projekat Integrity Initative. Times i Integrity Initiative zasigurno vise vole onaj ljupki porodicni zanr, kao onaj 20 sekundni kratki porodicni crno-beli filmic iz 1934 godine, kada Kraljica Majka, Edvard VIII, Princeza Margaret i Princeza Elizabeth, na imanju Balmoral poletno i ushiceno pozdravljaju nacistickim pozdravom…

  7. Film je teška baljezgarija koja vređa svačiju inteligenciju frazom „bazirano na istorijskom događaju“.

    Propagandna tortura zdravog razuma koja stvarno i može da se poredi samo sa Rambom 3.

    1. Samo što Rambo 3 ni nije pretendovao da bude viđen kao “ snimljen po istinitom događaju“…

      Ovakvo sirovo kopiranje holivudskog treša može da padne na pamet samo nekome iz FSB- a..

      1. Rambo 3 ima super tekst na kraju filma: this film is dedicated to the gallant people of Afganistan

  8. Pa jel neko procitao taj clanak iz tog Tajmsa? Ili se radi o „budzenju“ i reklami u fazonu „eto zli Britanci bi da ga zabrane“. Pa ajd sad svi da pohrlimo u bioskope da odgledamo to zabranjeno voce? Ta „zabranjenost“ je uvek bila odlicna reklama…

  9. Хвала, нисам намеравао, али сада ћу гледати овај филм …

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.