“Uvek imam isti osećaj divljenja i neke tuge prema toj ženi“: Mirjana Karanović posle predstave Petrijin venac u Zaječaru 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Publika 5. Festivala malih pozorišnih u zaječarskom teatru aplauzom je nagradila fantastičnu Mirjanu Кaranović za ulogu Petrije u monodrami Teatra na brdu iz Beograda „Petrijin venac“, koju je po tekstu Dragoslava Mihajlovića režirala Jana Maričić.

Ova monodrama, baš kao i život, izaziva i smeh i plač. To je priča o borkinji koja se ne predaje, o krhkoj ženi koja ne odustaje od života već ga prihvata u svoj njegovoj gorčini i sposobna je da se raduje malim stvarima i magičnim trenucima uprkos teškom životu jedne žene u unutrašnjosti.

“Uvek imam isti osećaj divljenja i neke tuge prema toj ženi kada igram. Ali i prema svim ženama čiji delovi priča su sadržani u priči ove žene. Naravno, mnogo toga se promenilo u našim životima od vremena kad je Petrija živela ali se ljudi veoma sporo menjaju iznutra. Kad razmišljam šta je rečeno u tom tekstu, često dobijem potvrdu u životu da se slažem sa tim da je život patnja i da ti neki put dođe da ga prekineš, ali onda, znate, ona kaže: “Pomilujete psa koji umire i njemu je lepo”. Nekako kad hoćeš da se oslobodiš patnje onda se oslobodiš svega. Svaki čovek tu patnju i muku nosi u sebi”, rekla je po završetku predstave naša proslavljena glumica Mirjana Karanović.

Predstavi je predhodila promocija knjige posvećene piscu “Petrijinog venca”, pod nazivom “Politička drama i pozorište u dramama Dragoslava Mihajlovića” autorke dr Jelene Perić.

Takmičarski program 5. Festivala malih pozorišnih formi nastavlja se večeras od 20 sati, kada je na programu  predstava PRAH, rađena u produkciji JU Centra kulture i mladih Općine Sarajevo i Sarajevskog  udruženja dramskih umetnika “Altteatar”, Bosna i Hercegovina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari