Mirjana Karanović u ulozi Marlen Ditrih: Slobodna da bude svoja (VIDEO) 1Foto: Promo/Petar Đorđević

“Marlen Ditrih – pet tačaka optužnice“, dramska predstava Harisa Pašovića posvećena velikoj filmskoj zvezdi koja je 30-ih godina prošlog veka odbila da podrži nacističku propagandu i Adolfa Hitlera, 22. aprila biće odigrana i pred beogradskom publikom na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

U glavnoj ulozi – Marlen Ditrih je proslavljena glumica Mirjana Karanović.

Karanović je objasnila da je Marlen Ditrih, pre nego što je počela da radi ovu predsatvu, za nju bila fascinantna pojava.
„Gledala sam sve njene filmove išla sam u kinoteku, ali sada sam saznala i druge stvari o njoj. Ja sam igrajući ovaj lik zapravo odlučila da se povežem sa tim njenim ljudskim tačkama – tom njenom potrebom da bude slobodna, da bude svoja, da se ne pokorava društvenom normama, da ima svoj stav“, rekla je naša poznata glumica za N1 u emisiji „Dan uživo“.

Dodala je da je u tome pronašla neke dodirne tačke sa njom.
„Ona je stvarno ikona nekog potpuno drugačijeg shvatanja“, zaključila je Karanović.

„Kome god je stalo do civilizacije i intelektualnog života danas osvrće se na dvadeseti vek teške godine koje su bile trijumf laži, diktature i sile“, rekao je Haris Pašović reditelj predstave “Marlen Ditrih – pet tačaka optužnice“, kada je ova drama premijerno izvedena u Sarajevu.

„Retki su se tada baš kao i sada usprotivili autoritarnim režimima, ostali dosledni sebi i sačuvali vlastiti integritet“, ukazao je Pašović kako stoji na sajtu Beogradskog dramskog pozorišta i dodao da je ova drama rađena u internacionalnoj koprodukciji.

„ Imamo predstavu o velikoj umetnici, hrabroj i plemenitoj ženi Marlen Ditrih koja je ostala verna umetnosti, svetu duha, kao i vlastitoj nezavisnosti. Ona je zaigrano kroz svoje filmove i uloge posvećeno radila svojoj dužnosti održavanja svesti o dobru. Zahvaljujući Marlen i njoj sličnim umetnicima ostalo je očuvano znanje, spoznaja o dobru i zlu te svest o vrednostima i dostojanstvu. Neprolaznost, smisao, mudrost, pravednost, ljubav, iskustvo, krepost, lepo, dobro, zlo, saosećanje – ove reči ne postoje u naučnom idiomu, odnosno u jeziku objektivnosti i činjenica, analize i cilja, ali su naš duhovni i civilizacijski horizont zahvaljujući velikim umetničkim imenima i njihovim delima. Među njima je sigurno i velika, neponovljiva Marlen Ditrih.“, istakao je Haris Pašović povodom premijere ove drame u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari