abdulah sidranFoto Marija Krtinić

Smrt je uvijek dramatična. Sidranov odlazak je gubitak za kulturu u Bosni i Hercegovini. Utješno je da je proživio dug i lijep život – kaže za Danas reditelj Haris Pašović povodom odlaska velikog  bosanskohercegovačkog pesnika, pisca, člana Akademije nauka i umjetnosti BiH, dobitnika nagrade Slobode PEN centra Francuske za knjigu poezije „Sarajevski tabut“, scenariste koji se proslavio u svetu filmovima „Sjećaš li se Doli Bel“ i „Otac na službenom putu“ ovenčanim nagradom na festivalu u Veneciji i kanskom Zlatnom palmom.

– U našem vremenu, koje nije doba poezije, ostaju njegove izvanredne prve zbirke pjesama: „Kost i meso“ i „Sarajevska zbirka“ – ističe Haris Pašović, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih reditelja koji je obeležio pozorište nekadašnje Jugoslavije.

Abdulah Sidran  preminuo je juče u Sarajevu u 80. godini života, posle duge i teške bolesti, a vest o odlasku umetnika koji je svojim delima i ličnošću u nizu decenija obasjavao ovaj naš prostor, rastužila je njegove kolege iz regiona, stvaraoce koji su sarađivali s njim i brojnu publiku, koji se u medijima i na društvenim mrežama s velikim respektom opraštaju od jednog od najvažnijih pisaca u ovdašnjoj kulturi.

Sidran se u književnosti pojavio šezdesetih godina, pesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ‘šezdesetosmaškom’. Za svoje pesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

Među najpoznatijim naslovima su ”Sahbaza” (Sarajevo, 1970), ”Kost i meso” (1976), ”Sarajevska zbirka”, (Sarajevo, 1979) ”Bolest od duse” (Niksic, 1988) ”Sarajevski tabut” (Sarajevo, 1993).

Sidran je rođen 2. aprila 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu. Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine, a do aprila 1992. bio je zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao dramaturg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari