Međunarodni filmski festival u Torontu, 38. po redu, svečano će biti otvoren danas premijerom drame o Džulijanu Asanžu „The Fifth Estate“ reditelja Bilija Kondona, sa Benediktom Kamberbačom u glavnoj ulozi. Manifestacija koja se smatra uvertirom u trku za Oskara, ove godine će prikazati 146 svetskih premijera, uključujući i filmove kanadskih reditelja Pola Hagisa i Denisa Vilnueva. Na 11-dnevnu filmsku smotru stići će oskarovci Meril Strip, Kolin Firt i Džulija Roberts.


Strip i Roberts će prošetati crvenim tepihom uoči premijere filma Džona Velsa „August: Osage County“. Film je rađen prema drami nagrađenoj Pulicerom i o njemu se već govori kao o potencijalnom kandidatu za Oskara. Firt glumi glavnu ulogu u „The Railway Man“, istinitoj priči o britanskom vojniku koga Japanci zarobljavaju tokom Drugog svetskog rata i koga to zarobljeništvo progoni ceo život. U filmu, koji je režirao Džonatan Teplicki, igra i oskarovka Nikol Kidman. Publika u Torontu imaće prilike da pogleda i ostvarenja holivudskih zvezda Idrisa Elbe, Džordža Klunija, Metjua Mekonahija, Lijama Nisona, Adrijena Brodija, Džejmsa Franka, Hjua Džekmana…

Na programu je i film „Dalas Buyers Club“ sa dramatično mršavim Metju Mekonahijem, koji je izgubio 18 kilograma za ulogu AIDS aktiviste Rona Vudrufa. Američki kritičari već predviđaju da će za ovu ulogu Mekonahi biti nominovan za Oskara. Hagis, koji je dobio dva Oskara za „Sudar“, vraća se u Toronto svetskom premijerom „Third Person“, filmom koji se bavi tajnim vezama trojice muškaraca koje igraju Lijam Nison, Adrijen Brodi i Džejms Franko. Vilnuev se pak okreće Holivudu filmom „Prisoners“, trilerom u kome Hju Džekman igra čoveka koji traži osvetu pošto mu ćerka i njena prijateljica nestanu. Džejk Gilenhal igra detektiva zaduženog za taj slučaj.

Pored filma o životu tvorca Vikiliksa Džulijana Asanža, u Torontu će biti i premijera biografskog filma o besmrtnom Džimiju Hendriksu „All Is By My Side“ sa hip-hoperom Andrea 3000 u naslovnoj ulozi. Elba se u Torontu predstavlja naslovnom ulogom u filmu o životu Nelsona Mandele „Mandela: Long Walk to Freedom“.

Novi film Stiva Mekvina „12 Years a Slave“ biće prikazan u okviru programa Special Presentations. Kao i u njegovim prethodnim filmovima „Glad“ i „Sram“ jednu od glavnih uloga igra Majkl Fasbender.

Džordž Kluni i Sandra Bulok stižu u Toronto iz Venecije, gde je film „Gravity“, u kome igraju glavne uloge, otvorio 70. Mostru. Sa Lida, između ostalih, stižu i filmovi „Philomena“ sa Džudi Denč u glavnoj ulozi, „Joe“ Dejvida Gordona Grina, kao i poslednji film Hajao Mijazakija „Wiled Rises“.

Novi film Jasmile Žbanić

Za razliku od prethodnih godina, u selekciji 38. festivala u Torontu nema srpskih ostvarenja (prošle godine prikazan je film Gorana Paskaljevića „Kad svane dan“). Ipak, na ovogodišnjoj manifestaciji među 366 dugometražnih i kratkih filmova iz 70 zemalja, u okviru festivalskog programa Special Presentations biće prikazan film bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić „For Those Who Can Tell No Tales“. Film je istinita priča koja govori o putovanju Australijanke Kim Verko u Višegrad. Ona provodi noć u hotelu „Vilina vlas“, za koji potom saznaje da je bio logor tokom rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari