Uvod u Jugoslaviju Dejana Jovića: Reset dosadašnjih interpretacija 1Foto: vizual Akademska knjiga

Knjiga Uvod u Jugoslaviju, profesora politikologije Dejana Jovića u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada biće predstavljena u četvrtak 8. aprila u 19 časova u Domu omladine Beograda u sali Amerikana, (Makedonska 22), a razgovor sa autorom će voditi novinar Andrej Ivanji.

Povodom ovog izdanja  istaknuto je, između ostalog,  da je malo koji događaj u povesti doživeo tako raznolika, protivrečna i suprotstavljena tumačenja kao raspad Jugoslavije.

“Potpuno odsustvo konsenzusa, naučnog, publicističkog, žurnalističkog i kolokvijalnog, svakodnevnog, jednako prevladava i kada je reč o samoj jugoslovenskoj državi u odnosu na koje se grade novi nacionalni identiteti država naslednica. Knjiga Dejana Jovića Uvod u Jugoslaviju u tu polemiku, u tu kakofoniju narativa, u tu nepotrebnu strast, u taj (zapravo) politički sukob unosi smirenost Argumenta. Utoliko je Jovićev Uvod u Jugoslaviju svojevrsni reset dosadašnjih interpretacija, nadajmo se i reset percepcija jednog važnog poglavlja povesti (post) jugoslovenskih Naroda”

Kako se dalje navodi reč je o knjizi koja je pisana pre svega za nove generacije, rođene nakon raspada Jugoslavije.
“Ona objašnjava šta je bila i šta je htela biti Jugoslavija – u čemu je uspela a u čemu nije. Nudi uverljiv odgovor i na pitanje – zašto se dogodio njen raspad, odnosno nestanak. Time otvara prostor za nova istraživanja, temeljena na arhivskom gradivu kao i na čvrstoj i uverljivoj metodologiji naučnog istraživanja”, stoji u recenzijji Uvoda u Jugoslaviju.

O autoru:

Dejan Jović profesor je politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i naslovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Od 2013. do 2021. bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Politička misao, a od osnivanja 2018. glavni je urednik Tragova, časopisa za srpske i hrvatske teme.

Rođen je 1968. u Samoboru. Diplomirao je u Zagrebu, magistrirao u Ljubljani i Mančesteru, a doktorirao u Londonu na London School of Economics and Political Science 1999.

Potom je bio stipendista Jean Monnet Fellow u Europskom sveučilišnom institute u Firenci (2000).

Od 2000. do 2010. radio je na Sveučilištu Stirling u Škotskoj, gdje je predavao politologiju i bio osnivač i direktor Centra za istraživanje evropskog susedstva.

Od 2009. je profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, najpre vanredni (od 2009) pa redovni (od 2014), a od 2020. i redovni u trajnom izboru.

Od 2019. je naučni savetnik u trajnom izboru iz područja politologije.

Bio je glavni analitičar u Kabinetu predsednika Republike od 2010. do 2014.

Autor je knjiga Jugoslavija: država koja je odumrla (Prometej, Zagreb, 2003; Samizdat/ Fabrika knjiga, Beograd, 2003; Purdue University Press, Lafayette, 2009) te Rat i mit: politika identiteta u savremenoj Hrvatskoj (Fraktura, Zaprešić, 2017. i 2018).

Uredio je i priredio pet zbornika iz područja politologije.

Bio je šef Odseka za međunarodnu politiku na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka (2012–2016) i predsednik Upravnog veća Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu.

Jedan je od urednika serije knjiga o jugoistočnoj Europi pri Central European University Pressu.

Redovni je član Evropske akademije nauke i umetnosti te Internacionalne akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine.

Predsednik je Saveta Srpskog narodnog veća i predsednik Upravnog odbora Foruma za spoljnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari