„Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da su navodi koje Miroslav Mihailović, književnik iz Vranja, dostavlja redakcijama pojedinih dnevnih listova, ne samo insinuirani nego i zlonamerni.“ Članovi žirija traže od Mihailovića da otvoreno kaže „ko to sebe proglašava laureatom pre njihove poslednje sednice“, te da obelodani šta podrazumeva pod terminima „razni marifetluci, nameštanje izbora“, kao i da navede izvore preko kojih je došao do ovakvih saznanja, a koja članovima žirija nisu poznata. „U protivnom, tretiraćemo njegovo obraćanje javnosti ne samo kao ometanje našeg rada, nego i kao uvredu časti i klevetu, za koje je, pored moralne, predviđena i druga vrsta odgovornosti“, navodi se u saopštenju tročlanog žirija, koji je oformio Niški kulturni centar.

Na saopštenje reaguje Mihailović, navodeći da ne razume „nervoznu, preteću i uvredljivu reakciju iz Niša“. „Spasavajući svoju dušu i Miljkovića od sebe, zahtevao sam tek toliko da se moja knjiga povuče iz daljeg razmatranja. Žiriju sam time jedino mogao da olakšam, a nikako da ometam rad. To je stvar jednostavnog logičkog zaključivanja, ali osobama kratkog fitilja izgleda da logika nije jača strana“, stoji u odgovoru. Knjiga „Pogled sa koca“ pesnika Miroslava Mihailovića ušla je u izbor za dodelu nagrade „Branko Miljković“ koju dodeljuje po 46. put Niški kulturni centar za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku.

Zašto je prekoračen datum?

Mihailović traži i odgovore na pitanja: “Kada je održana sednica žirija na kojoj je odlučeno koje knjige čine uži izbor za nagradu, da li postoji zapisnik sa te sednice, zašto je prekoračen datum do kada se objavljuje ime dobitnika i da li su članovi žirija svaku od odabranih knjiga ne čitali, već samo imali u rukama?”