Vanredno stanje slobodne umetnike ostavilo bez primanja 1Foto: FoNet/ Aleksandar Koković

Veliki broj radnika u kulturi ostalo je preko noći bez osnovnih primanja, kada je zbog vanrednog stanje i zabrane okupljanja došlo do otkazivanja kulturnih događanja i zatvaranja kulturnih institucija, pozorišta, bioskopa, muzeja, koncertnih dvorana, potvrđeno je Danasu u Udruženju dramskih umetnika Srbije.

Predsednik UDUS-a glumac Voja Brajović objasnio je da su oni pokrenuli inicijativu koju su predali Ministarstvu kulture i informisanja, kao i Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, da se država osvrne i na problem nezavisnih umetnika, delatnika izvođačkih umetnosti, kojima je, u interesu cele zajednice, onemogućen rad. Oni su zbog aktuelnih mera u suzbijanju širenja korona virusa ostali bez osnovnih sredstava za golu egzistenciju.

„To se odnosi na sve one koji imaju angažman, to jest, ugovorene obaveze sa ustanovama kulture, što bi značilo sa samom državom. Oni ne primaju redovne plate i nemaju druge prihode, već samo honorare na osnovu ugovorenih obaveza koje sada ne mogu da ispune. Zbog trenutne situacije ostali su bez svojih angažmana i sada nemaju prihoda za život“, ističe Brajović i dodaje da je UDUS apelovao na Ministarstvo kulture da im se pomogne u nivou minimalne zarade.

On dodaje da je UDUS reagovao kao glumačko udruženje, budući da ovaj problem ugrožava 240 samostalnih umetnika i 187 nezaposlenih iz oblasti dramskih umetnosti. „To su samo glumci. Verujem da ima još mnogo umetnika iz drugih oblasti, koji su na isti način pogođeni, poput muzičara, brojnih radnika bez kojih kulturni sektor ne bi mogao da funkcioniše… Svi su oni dobijali novac od ustanova kulture, koje nemaju sopstvene prihode već se finanisraju iz budžeta Republike Srbije“, naglašava Brajović.

Vanredno stanje slobodne umetnike ostavilo bez primanja 2

On dodaje da očekuje da će Vlada Srbije i Ministarstvo kulture prepoznati ovo „kao problem koji na isti način ugrožava egzistenciju ljudi, kao i ono što se trenutno dešava na Planeti“.

Glumica Hana Selimović objasnila je u intervjuu Danasu (objavljenom 15. marta) da su njene kolege u Hrvatskoj već uputili apel koji skreće pažnju na poziciju nezavisnih umetnika u kulturi, u ovim okolnostima. „Smatram da je apsolutno važna stvar baviti se pitanjem onih koje ovo stanje sem zdravstveno, ugrožava i egzistencijalno. Čuvajući zdravlje naših sugrađana, a naravno i sopstveno, pozorišni radnici su obustavili igranja. Međutim za one koji nisu na plati, to stvara jednu duplu vanrednu situaciju, o kojoj mislim, da se mora govoriti“, naglasila je tada Selimović.

Ministarstvo kulture i informisanja odgovorilo je Danasu da su svesni činjenice da će samostalni umetnici i radnici u kulturi imati zastoj u svojim aktivnostima tokom trajanja vanrednog stanja prouzrokovanog epidemijom korona virusa.

„U toku je prikupljanje podataka o njihovom broju i utvrđivanje činjeničnog stanja, kako bismo adekvatno sagledali razmere tog problema. Pojedina reprezentativna udruženja obratila su se Ministarstvu s molbom za pomoć članovima tih udruženja tokom trajanja vanrednog stanja. Svako rešenje koje bude doneto u tom pravcu biće usaglašeno sa merama koje Vlada Republike Srbije bude primenila u istim ili sličnim situacijama u drugim oblastima društvenog života“, navodi se iz Ministarstva.

Oni dodaju da su u okviru svojih nadležnosti, urgentno zatražili od svih ustanova kulture čiji osnivač je Republika Srbija da u cilju sprečavanja širenja bolesti i zaštite zaposlenih dostave podatke o proceni neophodne opreme, na dnevnoj bazi, za radno angažovane u ustanovi, u periodu trajanja proglašenog vanrednog stanja.

„Pored toga, postoji svakodnevna dvosmerna komunikacija na relaciji Ministarstvo – ustanove radi razmene svih informacija koje mogu da doprinesu što boljem funkcionisanju ustanova u vanrednim okolnostima“, ističu iz Ministarstva kulture.

Isti problemi potresli su radnike u kulturi u svim evropskim zemljama. Ministarstvo kulture Hrvatske saopštilo je da sektor kulturne i kreativne industrije među prvima oseća posledice epidemije, zbog čega je Vlada Hrvatske usvojila mere za pomoć kulturnom sektoru. Jedna od njih je i osnivanje kriznog fonda za područja delatnosti u nadležnosti Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC) i Zaklade Kultura nova.

I nemačka ministarka kulture Monika Grutgers uvidela je problem koji postoji u sektoru kulture, te obećala da će izdvojiti milijardu evra za finansijsku pomoć umetnicima i ustanovama kulture.

Prva mera pomeranje roka

Na pitanje kako će pomoći nezavisnu scenu Srbije koja je takođe pogođena širenjem virusa COVID-19 u Srbiji, iz Ministarstva kulture odgovaraju da je prva mera to što su pomerili rok na 15. maj za podnošenje konkursnih prijava na četiri konkursa.

„U periodu koji sledi, u direktnoj komunikaciji sa korisnicima, pokušaćemo da premostimo ovu vrlo ozbiljnu situaciju i da finansijski pomognemo međunarodnim projektima koji su aplicirali kako na Konkursu za mobilnost umetnika i profesionalaca u kulturi, tako i korisnicima Konkursa za sufinansiranje međunarodnih programa/projekata koji se realizuju u Srbiji u 2020. godini, a imali su određene troškove usled otkazivanja događaja. Posebne konsultacije biće sprovedene sa korisnicima Konkursa za predlaganje programa/projekata u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Konkretne mere biće poznate nakon analize svih pristiglih prijava i raspoloživog budžeta“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Digitalno kulturno nasleđe

Ministarstvo kulture pozvalo je sve ustanove kulture da omoguće svoje digitalne sadržaje dostupnim publici na svojim internet portalima, tokom perioda vanrednog stanja. Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, kako kažu, već su dostupni linkovi ka Pretraživaču kulturnog nasleđa i 52 digitalna vodiča. „Podsećamo da je Pretraživač kulturnog nasleđa nacionalni projekat u oblasti digitalizacije u kulturi, pokrenut od strane Ministarstva kulture i informisanja uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija, nastao sa ciljem da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika. To je prvi objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasleđa Srbije i mapiranje spomenika i ustanova kulture. Pored toga, na sajtu Ministarstva biće sukcesivno postavljani linkovima ka ustanovama kulture u skladu s dinamikom kojom ustanove kulture bude postavljale digitalne sadržaje na svoje veb prezentacije“, navode iz Ministarstva.

Brajović pozvao mlade glumce da pomognu starijim kolegama

Glumac Voja Brajović pozvao je mlade glumce da pomognu svojim starijim kolegama koje je ova situacija posebno pogodila. „Nadam se i verujem da će mladi glumci da prepoznaju probleme svojih starijih kolega i da će im se naći pri ruci u ovo vreme kada oni ne mogu da izađu iz svojih domova“, istakao je Brajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari