Večeras Milena Marković i Marko Tomaš čitaju svoju poeziju 1Foto;Promo

Književni dvougao – Milena Marković i Marko Tomaš će u zajedničkom nastupu čitati poeziju u okviru programa Booking Balkan, danas, 18. maja od 19 sati, u Kulturnom centru Grad.

Booking Balkan bavi se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva.

Milena Marković (Beograd,1974) je pesnikinja, dramska spisateljica i scenaristkinja. Redovna je profesorka Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu. Objavila je deset zbirki poezije i dvanaest drama koje su sa velikim uspehom izvođene kako na domaćim, tako i na međunarodnim scenama, a napisala je scenarija za šest domaćih ostvarenja – filmova i serija.

Njena poezija objavljivana je u mnogim književnim časopisima, kao što su Moderna vremena, Sinn und Form,Wasafiri, Manuskripte, Kolaps, Serum, OOtal. Dobitnica je Sterijine nagrade za najbolji tekst za drame “Zmajeubice” , “Brod za lutke” i “Nahod Simeon”, uključujući i specijalnu dramsku nagradu u Beču, zatim pesničkih nagrada „Pero Despota Stefana“, “Borisav Mihajlović Mihiz”, “Miloš Crnjanski”, “Todor Manojlović”, “Biljana Jovanović” i “Đura Jakšić”, kao i mnogih festivalskih nagrada za najbolja scenarija.

Dobitnica je NIN – ove nagrade za najbolji srpski roman, za roman-poemu „ Deca“, prema kome je izvedena opera u Narodnom pozorištu.

Marko Tomaš (Ljubljana, 1978) objavio je četrnaest knjiga pesama, jedan roman, dve knjige eseja, jedan dramski tekst te autorizovanu biografiju Ivice Osima. Većinu knjiga objavio je u izdanjima beogradskog izdavača IK LOM. Piše za nekolicinu regionalnih portala, dnevnih i nedeljnih novina. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb – Mostar.

Program je podržan od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari