Večeras počinje uzbudljiva Francuska pozorišna jesen 1Foto promo/ Francuski institut u Srbiji

I ove godine, Francuski institut u Srbiji u saradnji sa brojnim partnerima, nastavlja rad na promociji savremenog francuskog scenskog stvaralaštva i produbljuje saradnju između umetnika iz Srbije i Francuske u domenu pozorišta, savremenog cirkusa i plesa.

Kao i uvek kada je o Francuskom institutu reč, posebna pažnja se poklanja decentralizaciji kulturnih dešavanja, a posebno mesto u ovogodišnjem programu imaju predstave pristupačne i najmlađoj publici.

Francusku pozorišnu jesen otvariće večeras zvođenje predstave „Scooootch!“, u okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.
Ova predstava u režiji Ameli Poarije s uspehom je obišla brojne zemlje Jugoistočne Evrope, stvarajući nezaboravno iskustvo za mališane kroz kombinaciju zvuka, pokreta i lepljive trake, koju između sebe i publike razmotavaju tri animatora, ispitujuću nevidljivu mrežu njihovih odnosa.

Već sutra, 21. septembra, u okviru jubilarnog, desetog izdanja Festivala savremenog cirkusa Cirkobalakana koji se održava u Luci Beograd (Silosi), počinju radionice letećeg trapeza organizovane u saradnji sa cirkuskom školom Turbul’ iz Francuske.

Pored ove jedinstvene prilike za sticanje novih cirkuskih veština, festival će ugostiti i dve francuske predstave, „Bakeke“ i „Bestiare“, u kojima podjednako može uživati cela porodica.

„Bakeke“ je urnebesni solo performans sa kantama Fabricija Roselija (na programu 23. septembra), dok „Bestiare“ predstavlja originalno preispitivanje tradicionalnog cirkusa iz ugla akrobate Hišama Šerifa, u režiji Žane Mordož (25. septembar).

Ove dve predstave će, 24. septembra, biti predstavljene i novosadskoj publici, u saradnji sa udruženjem Ludifiko i Studentskim kulturnim centrom u Novom Sadu.

Za ljubitelje savremenog pozorišta i vernu publiku Bitefa, iz Francuske stiže izuzetno ostvarenje „Garden party“ , francuskih autora Valeri Mrežan i Muhameda el Hatiba, koja je na programu 26. i 27. septembra.

Ova predstava je oblik dokumentarnog i devised pozorišta, odnosno, zasniva se na građi iz života samih njegovih autora i/ili izvođača.

U ovom slučaju to su čuvari velikih svetskih muzeja iz Pariza, Marseja, Sankt Peterburga, Stokholma i Njujorka, čije ispovesti o njihovom poslu, vlastitom odnosu prema delima koja čuvaju, instituciji muzeja i životnim ambicijama i porazima čine materijal ove tople, tužne, pametne i duhovite predstave.

 

Francusku pozorišnu jesen zatvoriće izvođenje cirkuske predstave „Dule“ (1. oktobar), nastale u saradnji umetnika iz Srbije, Hrvatske i Francuske, čiju su produkciju podržali Francuski institut u Parizu, Teatroskop i Bitef tetar.

Ova predstava, u kojoj se četvoro akrobata suočava kroz međusobnu igru i nadmetanje, predstavlja krunu regionalne saradnje u domenu savremenog cirkusa i pokazuje njenu duboku povezanost sa savremenom francuskom scenom.

Naglašena zastupljenost francuskih umetnika i predstava na festivalskim repertoarima rezultat je kontinuirane podrške Francuskog instituta u Srbiji, koji kroz program Teatroskop podstiče razvoj izvođačkih umetnosti i regionalne cirkuske scene, te saradnju sa francuskim umetnicima.

Svi programi iz domena savremenog cirkusa predstavljaju deo drugog izdanja regionalne kampanje Circus Must SEE – Savremeni cirkus u Jugoistočnoj Evropi.

Ova kampanja ima za cilj da objedini brojna dešavanja iz ove oblasti koja se istovremeno održavaju u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Grčkoj, da skrene pažnju na značaj savremenog cirkusa i da ukaže na njegovo punopravno mesto među izvođačkim umetnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari