Večeras u Novom Sadu počinje 65. Sterijino pozorje 1Foto: Promo

Pod motom „Stvarnost čudnija od mašte“ večeras će u Novom Sadu biti otvoreno 65. Sterijino pozorje.

Festival će svečano otvoriti glumica Branka Petrić Fehmiju, a zatim će biti izvedena prva predstava iz takmičarske selekcije – „Smederevo 1941“ Srpskog narodnog pozorišta (SNP), po tekstu i u režiji Ane Đorđević.

U takmičarskoj selekciji biće još šest predstava: „Kretanje“ Bitef teatra, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ SNP-a, „Gustav je kriv za sve“ Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, „Semper idem“ Narodnog pozorišta iz Sombora, „Radnička hronika“ Narodnog pozorišta iz Subotice i „Lepa Brena prodžekt“ Bitef teatra.

U okviru međunarodnog programa „Krugovi“ biće izvedene predstave „Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra i „Ajhman u Jerusalimu“ Zagrebačkog kazališta mladih.

Novo na Sterijinom pozorju je program „Druga scena“ za koji su izabrane predstave „Niko i ništa“ Puls teatra iz Lazarevca i „Povratak“ SNP-a, a publika će moći da vidi i „Lonli planet“ Ateljea 212, predstavu nastalu u doba epidemije koronavirusa.

Festival traje do nedelje, 4. oktobra, kada će u čast nagrađenih biti odigrana predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Kokana Mladenovića.

Žiri Pozorja čine Almir Bašović, Igor Burić, Robert Lenard, Jelena Mijović i Željko Hubač.

Neke ranije planirane predstave iz inostranstva ne dolaze na Pozorje zbog pandemije korona virusa, a ni sada nije poznato da li će sve najavljene predstave biti izvedene.

„Nadamo se da će ovaj program zaista moći da se izvede. Ansambl Zagrebačkog kazališta mladih moraće da se testira pre polaska. Ukoliko samo jedan od njih bude pozitivan na koronu, oni ne dolaze. Članovi dva pozorišna ansambla iz Sarajeva mogu bez testiranja da krenu na put, ali će im na granici biti merena temperatura i, ponovo, ako neko iz ekipe ne bude mogao da nastavi put ka Novom Sadu njihove predstave neće biti izvedene“, rekao je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić.

Ovogodišnje Sterijino pozorje bilo je odlagano dva puta zbog epidemije. Pre ovogodišnje situacije, bilo je pomereno samo 1999. godine, zbog NATO bombardovanja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.