Vil Smit je odbegli rob u svojoj prvoj ulozi nakon incidenta na dodeli Oskara (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Holivudski superstar Vil Smit možda neće biti u prilici da se pojavi na dodeli Oskara narednih deset godina, ali postoji velika šansa da bude nominovan za najboljeg glumca već na sledećoj ceremoniji. On, naime, igra odbeglog roba u novom ostvarenju reditelja Entoana Fukve, pod nazivom „Emancipacija“, filmu koji su, verovali ili ne, prvi videli američki kongresmeni u Vašingtonu.

U pitanju je priča o robu koji za vreme Američkog građanskog rata beži iz močvara Luizijane ka severu zemlje u potrazi za slobodom. Kada tamo stigne, on se pridružuje vojsci Unije u borbi protiv Konfederacije. Film je baziran na istinitim događajima i inspirisan je čuvenom fotografijom odbeglog roba, u sedećem položaju i okrenutog leđima, sa vidnim ranama nastalim kao posledica bičovanja.

Ova fotografija je jedna od najpoznatijih iz ovog perioda američke istorije i ona je poslužila abolicionistima kao dokaz brutalnosti robovlasništva na jugu SAD. Taj istorijski ugao bio je deo onoga što je Entoana Fukvu privuklo ovom projektu.

„Kada sam prvi put pročitao scenario, bio sam inspirisan“, rekao je Fukva za sajt Deadline i dodao: „Za mene kao reditelja, snimanje filma o ropstvu je donekle obeshrabrujuće. Pre svega, zato što je važno da takav film bude najbolji koji možete da uradite, a ja bih želeo da on bude što istinitiji i autentičniji. Ono što sam otkrio nakon prve projekcije je da je ljudima ova priča bila veoma inspirativna. Piterova fotografija iz 1863. inspirisala me je da poželim da snimim film i inspirisala Vila da poželi da tumači glavnog junaka. Čini mi se da je film na sličan način inspirisao publiku; oni su pljeskali i navijali tokom njegovog trajanja i nakon njegovog završetka. To je bila stvar koja me je najviše ganula.”

Osim Vila Smita, u filmu „Emancipacija“ igraju i Ben Foster, Mustafa Šakir i Šermejn Bingva. Direktor fotografije je trostruki oskarovac Robert Ričardson.

Fukva se u istom intervjuu dotakao sada kontroverznog glavnog glumca njegovog filma: „Vil Smit je sjajan momak. Zajedno smo snimali ovaj film nekoliko godina. On je divna osoba, neverovatan partner i uradio je neverovatan posao na ovom filmu. Kris Rok je isto dobar momak, i njega znam… i samo se molim da njih dvojica ponovo pronađu način da budu prijatelji.”

Film „Emancipacija“ će imati svoju bioskopsku premijeru 2. decembra, dok na striming servis Apple TV+ stiže 8. decembra. Pogledajte u produžetku prvi trejler ovog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari