Vilijam Fridkin je obožavao ovaj domaći film 1EPA-EFE/Susanna Saez

Vilijam Fridkin je bio jedan od najvećih reditelja prethodnog veka. Inovator koji je svojim radom provocirao i podsticao na razgovor temama kojima se bavio.

Fridkin je otvoreno pričao o filmovima koje voli i koji su uticali na njega, ali je i voleo je da pomene i pohvali mlađe koji su došli nakon njega. Oduvek se više interesovao za one „problematične“ filmove, koje mnogi nisu voleli ili razumeli. Otud ni ne čudi da je Fridkin bio fan jednog od najkontraverznijih filmova snimljenih u svetu u prethodnim decenijama. U pitanju je „Srpski film“ Srđana Spasojevića.

Na Venecijanskom festvalu 2014. godine, reditelj je pričao na razne teme, od toga kako Holivud danas posluje, do toga da sa novom tehnikom mnogi mladi reditelji mogu da se lako probiju do šire publike. Onda se i dotako „Srpskog filma“.

Rekao je kako je film sjajan, i ako se neko ne slaže sa njima, nek odmah napusti konferenciju za štampu. Naravno, reditelj se šalio za ovo izbacivanje. Mada, možda i nije, ko zna.

„Srpski film“ od svoje premijere 2010. godine pa do danas, skandalizuje, plaši i zgrožava čitav svet svojim grafičkim scenama ekstremnog nasilja, ali i oduševljava horor fanatike širom planete. Pored pomenutog Fridkina, u grupu velikih fanova ovog filma ubrajaju se i čuveni pisac Klajv Barker, kao i pevač Merilin Menson. Film je zabranjen u nekoliko zemalja širom sveta, kod nas je osporavan kao delo koje nas na pogrešan način prezentuje, dok su autori Spasojević i Aleksandar Radivojević u više navrata navodili kako je film satiričan i metaforičan prikaz nasilja koje se odvijalo u Srbiji, a koje je činila ovdašnja vlast.

Očigledno je sama poruka, i stil koji je, kako smo već rekli, zgrozio mnoge, došla do autora „Isterivača Đavola“, filma koji je i sam doprineo da mnogi ljudi za vreme prikazivanja plaču, povraćaju i onesvešćavaju se od straha.

Vilijam Fridkin je premeinuo u 87. godini svog života u Los Anđelesu od komplikacija izazvanih kardiovaskularnim problemima i upalom pluća. Njegov poslednji film „The Caine Mutini Martial Court-Martial“ sa Kiferom Saterlandom u glavnoj ulozi biće premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu.

Sa grupom drugih autora, ’70-ih je vratio prestiž Holivudu, novim, originalnim filmovima, pogotovo u žanru trilera i horora. Pamtimo ga po velikim ostavrenjima, „Francuska veza“, „Isterivač đavola“, „Sorcerer“, „Cruising“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari