Vitraži u Notr Damu i francusko-nemačka saradnja 1Emanuel Makron katedrali u Notr Dam EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Radovi na rasklanjanju 2.500 kvadratnih metara vitraža koji je bio prekriven naslagama čađi u slavnoj pariskoj katedrali Notr Dam iz 12. veka koja je nastradala u požaru 2019. godine, ne prestaju.

Danas londonski Tajms prenosi da je 39 prozora, od kojih tri datiraju iz dvanaestog trinaestog veka su skinuti i pažljivo očišćeni u specijalizovanim radionicama u Francuskoj i Nemačkoj.

Ostatak je bio očišćen na licu mesta.

Među njima su bili vitraži čiji je autor umetnik i staklar Loran Šarl Marešal koji su nastali tokom devetnaestog veka, uz još dvanaest vitraža koji su delo slavnog staklara Žaka Le Ševalijea, još jednog proslavljenog staklara iz dvadesetog veka.

Zaduženi za nadgledannje radova na restauraciji su ukazali kako su vitraži čišeni sa posebno osmišljenim ususuvačima i četkkama.

Vlasnik jedne staklarske radionice u istočnoj Francuskoj je objasnio kako je pre nego što je počela operacija raščišćavanja, prozore bukvalno trebalo dekontaminirati, Morali su da uklone svu olovnu prašinu koja je pala sa krova kad je izgoreo.
Eksperti angažovani na obnovi katedale Notr Dam se nadaju da će sav posao biti gotov iduće godine.

Ponovno otvaranje katedrale planirano je za 2024. godinu. Planirano je da će tada posetioci moći da vide vitraže u punom sjaju.

Budući da je zvaničnom Parizu veoma stalo da po ko zna koji put ukaže na svoje dobre odnose s Berlinom, odnosno na odlične odnose Nemačkei Francuske, objavljeno je da su četiri vitraža trenutno na restauraciji u radionoici Kelnske katedrale.

Da se Notr Dam otvori 2024. pre Olimpijade u Parizu, stalo je i predsedniku Pete republike Emanuelu Makronu, iako ima ozbiljnih stručnjaka koji sumnjaju da je to, s obzirom na , trenutne okolnosti, moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari