Vladavina naroda pod pritiskom 1Foto: Wikipedia

Izložba „Tomas Man: Demokratija će pobediti!“ u Literaturhaus u Minhenu plod je saradnje sa Thomas Mann House, Pacific Palisades i ministarstvom Spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke u Berlinu.

Iako otvorena još 28. maja, i dalje izaziva veliko interesovanje ovdašnje javnosti, a saobrazno epidemiološkim okolnostima, biće zatvorena 4. oktobra.

Glavna ideja ove postavke može se sažeti u citat iz govora Tomasa Mana: „O budućoj pobedi demokratije“ iz 1938. godine. U tom govoru slavni Nemac je poručio: „Došao je čas za samoprisebnost demokratije, za podsećanje na nju, njeno objašnjenje i osvešćenje – u jednu reč: za njenu obnovu u mislima i osećanjima.“

U jeku Drugog svetskog rata Tomas Man je 1943. u svom čuvenom govoru koji je izgovorio u Biblioteci Kongresa SAD kazao: „Ovo je užasni teatar kad iracionalno postaje popularno.“

Način na koji se protivio svakom totalitarizmu i danas je inspirativan i aktuelan. Svedoci smo fenomena da osnovne vrednosti demokratije dovode u pitanje.

Populizam i nacionalizam dovode demokratiju pod ogroman pritisak. Izložba „Tomas Man: Demokratija će pobediti!“ konkretni je prilog u aktuelnoj globalnoj debati o demokratiji. Ona bi trebalo da bude podsećanje, novo postavljanje i naknadno osvešćenje za proces „obnove demokratije u mislima i osećanjima“.

Ovaj izbeglica sa svetskom slavom književnika nobelovca i najprominentnijeg intelektualnog protivnika nacionalsocijalista je iz svoje „Bele kuće egzila“ (kako je govorio Manov unuk Frido Man) dao primer za novo razumevanje demokratije. Danas Manova kuća radi na projektima intelektualne razmene i transatlantskog razumevanja.

U prvom delu izložbe je u centru pažnje politička biografija Tomasa Mana. Vidimo njegov razvojni put od monarhiste preko odlučnog protivljena nacionalsocijalizmu do angažovanog borca za demokratiju.

Fotografije, tekstovi i citati iz poznatih govora na radiju „An die deutschen Hörer!“ „Nemačkim slušaocima!“, originalni eksponati, obeležavaju i podsećaju na njegova intelektualna, politička i prostorna putanja.

Drugi, multimedijalni deo izložbe jeste most sa sadašnjim vremenom. Šta čini čoveka političkim? Kako se postaje demokrata? Kako se brani naše uverenje? Ovo su samo neka od pitanja na koje je odgovoreno kroz primere iz nedavne prošlosti.

Možemo da vidimo filmove, intervjue, tvitove i citate političara, pop zvezda, književnika i društvenih aktivista: od Grete Tunberg, Donalda Trampa i Baraka Obame, preko Igora Levita i Edvarda Snoudona.

Svi oni ilustruju važnost pitanja: kako je moguće braniti demokratiju kao jedino moguću društvenu formu i trajno je jačati? Ovo je zadatak u vreme globalne migracije, promene klime i pandemije koji je značajniji nego ikada.

Pod pojmovima koji su i delovi izložbe – poreklo, ispovedanje, delovanje ili odgovornost – strukturisana je ova postavka, pokazujući ambivalentnosti, koje čak ni demokratski sistem nije u stanju da ukine. Tomas Manov život nudi višestrane dodirne tačke da bismo se hic et nunc bavili pitanjem položaja i budućnosti demokratije.

Otuda je Manov diktum: „DEMOCRACY WILL WIN!“ u izvesnom smislu poziv: „Democracy Firs and ›Human Dignity First“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari