Vladimir S. Kostić: Izbor knjiga za mene je lični čin 1Vladimir Kostić Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Nisam izdavač, niti sam talentovan da budem pisac.

Dolazim na Sajam da kupujem knjige. Izbor knjiga za mene je lični čin. Ima puno pisaca koji su mu dragi, ne bih da licitiram. Ne zapisujem i ne podvlačim knjige, ali mi se neke rečenice zakače kao čičak – poverio se predsednik SANU Vladimir S. Kostić u sajamskom razgovoru sa Vuletom Žurićem, piscem i urednikom programa ovogodišnjeg Sajma knjiga. Akademik Kostić bio je gost-čitalac sajamskog programa Nauke i književnost.

On je rekao da je, kao dete iz studentskog braka, kod babe i dede provodio letnje mesece, tokom kojih je manijakalno počeo da čita, što je i danas uslov da zaspi. Kaže da je kao dečak bio vezan za deseteračku narodnu poeziju, o onda je otkrio romane Karla Maja i bio zatečen saznanjem da Maj nikad nije izašao izvan Nemačke.

Na pitanje kako se snalazi sa elektronskim knjigama, Kostić je odgovorio da je „star čovek koji pripada Gutenbergovoj galaksiji“, mada je koketirao sa slikom, koja je za njega suviše ograničavajuća. „Knjiga je preživala izazov slike, nadam se da će preživeti i digitalno doba. U suprotnom živećemo u svetu bez mašte i prostora, koji ćemo samo nadograđivati“, naglasio je Kostić.

On je ispričao da je pred upis na studije bio u dilemi između elektrotehnike, svetske književnosti i medicine. Medicinu je upisao iz komotiteta, jer je u novinama pročitao da nema prijemnog ispita. Veruje da mu je čitanje pomoglo i u profesionalnom radu – u boljem razumevanju ljudi i njihovih problema. „Kao mali narod imamo bolju književnost nego što sami slutimo“, smatra akademik Vladimir S. Kostić, koji ne krije da voli da čita i publicistiku, ako je dobra.

Digitalizacija

U periodu između dva sajma knjiga SANU je objavila je 61 publikaciju – 12 monografija, 17 kataloga, 10 brojeva časopisa, četiri bibliografije, knjigu dokumentarne građe i jedan tom Srpske enciklopedije, u saizdavaštvu sa Maticom srpskom iz Novog Sada i Zavodom za udžbenike, saopštio je Kostić na sajamskom predstavljanju novih izdanja SANU.

On je rekao da je namera SANU da digitalizuje sva svoja izdanja od 1842. „Taj posao je započet. U sledećih pet godina svih 15 hiljada monografija i tekstova koji su u proteklih 178 godina izašli iz SANU biće dostupni svakom građaninu naše zemlje na internetu“, najavio je Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari