Vranjanski glumci sedam godina na ulici 1Foto: Pozar pozorište Bora Stanković

Navršilo se sedam godina od kada je u podmetnutom požaru u susednoj zgradi vatra progutala kompletnu zgradu Pozorišta Bora Stanković u Vranju, od kada su glumci ovog profesionalnog ansambla na ulici. Danas je u toku treća faza rekonstrukcije.

Sređuju se instalacije, počelo je montiranje pojedinih segmenata scenske tehnike, uređuje se sala, prostorije.

U čitavom nizu obećavajućih izjava o konačnom završetku radova na obnovi, poslednja je ona gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića da bi glumci u novu zgradu mogli da se usele do kraja godine. Odavno je jasno da bez obećane pomoći iz državne kase lokalni budžet teško da može da podnese zahtevnu „treću fazu“ opremanja teatra tehnikom i onim što je svakako i najvažniji segment za funkcionisanje jednog prostora za nove estetske izazove.

Posle svih građevinskih radova, problema sa detoksikacijom od upotrebe opasnih materija koje su se neodgovornošću izvođača radova našle u betonskim konstrukcijama, okončani su prvi i drugi „čin“ obnove. Ulaganja su premašila stotinu miliona dinara. Problem je kako su radovi odmicali postojao sve teži za lokalnu budžetsku kasu.

Predsednik države i premijerka bili su sasvim konkretni najavljujući onoliko sredstava koliko treba da vranjsku Taliju „vrate u život“, a reč je o sumi između dva i tri miliona evra, pre svega za kompletno opremanje zgrade u skladu sa profesionalnim zahtevima, nabavku skupe opreme koja podrazumeva u onu za ton, rasvetu, postavku dekora, opremanje garderobe, šminkernicu…

I predsednik i premijerka, ne propuštaju da svuda gde se nađu (daleko od Vranja) pomenu „završetak pozorišta“, ali konkretnog datuma još uvek nema. Iz lokalne samouprave kažu da su u stalnim kontaktima sa Ministarstvom kulture. I dok traje „predstava“ Godoa vranjski glumci još uvek strpljivo „čekaju“.

Za proteklih sedam godina u izgnanstvu i na prinudnim turnejama realizovali su 30 premijera. Kako navodi umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović, paradoksalno za ovo vreme „beskućni teatar“ osvojio je više nagrada no ikada. Od Sterije, preko Joakima Vujića, do Republike Srpske. „Ruža uvela“, „Kepler“, „Tri sestre“, „Jelka kod Ivanovih“, „Božji ljudi“, „Narodna drama“ samo su neke od nagrađivanih predstava koje su svoja izvođenja na „domaćem terenu“ doživela u neadekvatnom, ali iole funkcionalnom prostoru scene Doma vojske i Omladinskog kulturnog centra. Tradicionalni „Borini pozorišni dani“ konceptualno jasni, mogli su da se odvijaju više formalistički, jer jednostavno za ozbiljnije produkcijske zahteve gostujućih teatara nije bilo pre svega adekvatnih scensko – tehničkih uslova.

Glumci su na „letovanju“ do kraja avgusta i početak nove sezone započeće po starom, van svoje matične kuće, jer preciznog datuma za završetak i otvaranje nove zgrade ni na vidiku. Ili će se možda u nekom trenutku „srušiti meteor“ konkretnosti sa državnog vrha, jer s proleća će biti izbora svuda u Srbiji, pa i Vranju. Najbolji predizborni adut otuda bi moglo da bude glamurozno otvaranje nove zgrade. Neka bude i tako samo neka se napokon desi, kako bi započeo novi krug stvaranja pogubljene pozorišne publike na jugu Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari