Vukosavljević: Deset vekova srpske književnosti 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas, povodom izdavanja Desetog kola antologijske edicije „Deset vekova srpske književnosti“, da je to jedan od najkapitalnijih izdavačkih poduhvata u poslednjih nekoliko decenija.

On je ukazao da dosadašnja i buduća izdanja svedoče o tome kako je istorija i na koji način je ostavljala „refleks“ u književnosti, kroz veliki broj istaknutih i nadarenih autora.

Pokretač i glavni urednik Antologije, akademik Miro Vuksanović istakao je da glavni cilj edicije nije samo književni, već i kluturološki, leksički i obrazovni, navodeći da je reč o poslu koji ima veliki nacionalni značaj. On je podsetio da je Antolgija pre svega pokrenuta sa namerom da prikaže celovit razvitak književnosti, od 12. veka koji je početni do 21. veka koji je desti u nizu, od usmene i žitijske književnosti do savremenih književnih žanrova.

„Izbor se nastavlja jer je reč o otvorenom poduhvatu, koji nije zaključan sa ciljem da na kraju izadmo više od 200 knjiga u zbiru“, rekao je Vukasnović i dodao da je Antologija podeljena u dve serije. Prva, prema njegovim rečima, obuhvata hronološki sabrana dela od prvog srpskog književnika i sveca Save Nemanjića pa sve do pisca Novice Tadića koji je govorio da je njegov čitalac đavo.

On je napomenu da prvi deo druge serije obuhavta pisce rođene do 1930. godine, među kojima je Aleksa Šantić, Sima Pandurović, Vladislav Petković Dis, Branko Radičević i mnogi drugi, dok će drugi deo serije činiti knjževnici posle 1930. godine.

Vukasnović je objasnio da knjige izlaze u godišnjim kolima, po pravilu u deset knjiga, prvo kolo je objavljeno 2010. godine dok je poslednje, desto objavljeno u aprilu ove godine. Antologiju finansijski podržavaju Ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat za kulturu Novi Sad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari