Vukosavljević: Ispituje se bezbednost Narodne biblioteke 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Narodna biblioteka Srbije neće raditi dok nadležni ne daju odobrenje nakon bezbednosnih provera, ali da očekuje da su u pitanju sedmice, a ne meseci.

On je na konferenciji za novinare rekao da ne može da govori o istrazi nesreće u Narodnoj biblioteci Srbije, u kojoj su dva radnika jedne privatne firme izgubila život, i da je to stvar istrage.

On je napomenuo da su u sredu, 29. avgusta obavljene toksikološke analize i da nema zagađenja vazduha u Biblioteci.

„Da bi Biblioteka nesmetano mogla da nastavi da radi potrebno je, osim stanja vazduha u prostoru, utvrditi i stanje sistema nakon akcidenta“, objasnio je Vukosavljević.

Novinarima su podeljeni izveštaj privatne firme Empex od 22. aprila 2018. o proveri instalacija u Narobnoj biblioteci Srbije i prošli inspekcijski pregled MUP u Biblioteci iz 2015, a Vukosavljević ističe da ništa nije ukazivalo da postoje problemi u sistemu do trenutka tragedije.

On je ocenio da je celokupna dokumentacija u formalnom smislu ispravna i da su kontrole i inspekcijski nadzori sprovođeni po propisima.

„Prema našem shvatanju stvari sistem protivpožarne zaštite, programska dokumenta i način angažovanja stručnih lica i preduzeća funkcionišu kako je zamišljeno“, rekao je Vukosavljević.

On je istakao da će istraga koja se vodi vrlo precizno dati konačnu reč kako se nesreća dogodila.

Upravnik Narodne bliblioteke Srbije Laslo Blašković izrazio je saučešće porodicama dvojice poginulih radnika Empexa, firme koja je održavala protivpožarne sisteme u Biblioteci.

Blašković je rekao da je Biblioteka dobila informaciju da će je posetiti protivpožarna inspekcija i da je zbog toga u vanrednu kontrolu pozvana firma Empex, koja četiri godine kontroliše protivpožarne sisteme u Biblioteci.

„Stvar je trebalo da bude rutinska. Biblioteka je dobila informaciju da će se posetiti protivpožarna inspekcija i u sklopu priprema za dolazak pozvana je firma Empex u vanrednu kontrolu. Nije bilo nikakve havarije i ništa nije ukazivalo da bi nesreća mogla da se desi“, rekao je Blašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari