Vukosavljević: Izvinjavam se zbog Narodnog muzeja 1Vladan Vukosavljević Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Velika i predugačka priča o rekonstrukciji Narodnog muzeja u Beogradu je završena, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je poručio da se izvinjava građanima zbog nedopustivo duge pauze u radu Muzeja od 15 godina.

Vukosavljević je posle obilaska zgrade Narodnog muzeja na Trgu Repuglike u Beogradu rekao da su građevinski radovi okončani i da očekuje da muzej bude otvoren 28. juna.

„Uz radost obavljujem da su građevinski radovi okončani“, istakao je Vukosavljević i dodao da će 28. juna, kada Narodni muzej otvori vrata posetiocima, početi njegov novi život.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković je rekla da će u okviru stalne postavke u Atrijumu biti predstavljeni predmeti iz arheološke zbirke.

Na prvom spratu ćemo predstaviti našu materijalnu kulturu i umetnost, kao i umetnost 18 i 19 veka, precizirala je Borić Brešković.

Ona je dodala da će na drugom spratu biti predstavljena umetnost 20 veka i „decenijski neviđena“ dela iz strane kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.

U Narodnom muzeju čuva se više od 400.000 arheoloških, istorijskih, numizmitičkih predmeta, dela primenjene umetnosti i umetničkih ostvarenja, fond stare i retke jnjige, kao i arhiv dokumentarne građe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari