Vukosavljević: Lokalne samouprave sve više ulažu u razvoj kulturnog života 1

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je danas u Nišu da bi bilo kakav napor u kulturnoj politici bio uzaludan da ne postoji veliki broj lokalnih samouprava koje sa sve više napora, dobre volje i entuzijazma ulažu sve više sredstava, pažnje, ljubavi i svesti o značaju razvoja kulturnog života u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Otvarajući „Književno – memorijalnu postavku Stevan Sremac i Branko Miljković“ povodom obeležavanja 85. godina od osnivanja Narodnog muzeja Niš, Vukosavljević je naglasio da kulturna politika zasnovana na kulturnim potrebama građana neće imati rezultata ukoliko se svodi samo na kulturne potrebe prestonice, istaknuto je u saopštenju za medije.

„Svaki grad, svaka varoš u Srbiji moraju biti protkani duhom kulture u gornjim granicama naših kapaciteta i maksimalnim rasponima naših finansijskih mogućnosti“, rekao je ministar.

Ocenivši da je Niš veoma agilna lokalna samouprava koja kvalitetno radi u oblasti kulture, smatra da to ne bi bilo moguće da ovaj grad nema svoju kulturnu atmosferu, bogatu tradiciju i brojne talentovana ljude u oblasti kulture.

„Kultura podrazumeva pamćenje i plaćanje dugova, kao po onoj narodnoj: pamti, pa vrati. Tako i Niš pamti, i danas odužuje davni dug dvojici književnih autora koji su ovom drevnom gradu snažili slavu imena“, rekao je Vukosavljević. On je dodao da ih, iako su ovi umetnici razdvojeni u vremenu zemnog života, spaja živa veličina: veliki pripovedač 19. veka i veliki pesnik 20. veka, piše u saopštenju.

Ministar je podsetio da je Niš Stevanu Sremcu jedan od važnih književnih zavičaja, a Branku Miljkoviću mesto rođenja. „Odavno je zaostavština ova dva pisca u posedu niških ustanova kulture, otkupljena ili darovana, proglašena za kulturna dobra od velikog značaja“, dodao je on.

Primetivši da su sada ova dobra dostupnija Nišlijama i svima koji dođu u Niš, rekao je da je ovim jedan deo duga odužen i da ostaje drugi: „da se njihova dela ponovo štampaju, čitaju i proučavaju, da budu još življa i prisutnija u našem aktivnom književnom pamćenju“.

„Ova književno-memorijalna postavka utvrđuje naše pamćenje, kao i obaveze prema značajnim figurama po kojima se ovaj lepi grad prepoznaje“, podvukao je Vukosavljević, stoji u saopštenju.

U 2016. i 2017. godini Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je za kulturne potrebe i medije u Nišu oko 64 miliona dinara, dok je za 2018. godinu ovaj grad dobio značajnu pomoć na konkursu „Gradovi u fokusu“.

„Malo, ali više nije moglo. Malo, ali ta sredstva su iskorišćena na pametan način“, ocenio je Vukosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari