Vukosavljević: Nauka nas iznenađuje i zaprepašćuje svojim iskoracima 1Vladan Vukosavljević Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas izložbu „Iz riznice Stare kragujevačke crkve“ u Staroj skupštini grada Kragujevaca.

On je istakao da belezi poput te crkve i događaji koji su prethodili njenoj gradnji čvrsto svedoče o našoj istoriji i predstavljaju jasne putokaze u suočavanju sa budućim izazovima, prenelo je Ministarstvo kulture.

„Kada je Sabor srpskih prvaka u Vraćevšnici odlučio 1818. godine da Kragujevac postane prva prestonica Srbije, okrenuta je velika stranica istorije ovoga naroda. Iste godine, sagrađena je i Crkva koja je zasijala u meri koje su dozvoljavale date okolnosti“, rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je podsetio da su se dve dinastije, iako rivali u materijalnom svetu, pravilno i mudro spojile u polju duhovnosti i polju simbola i da to treba da bude nauk za generaciju koja danas živi i one koje dolaze.

Prema njegovim rečima nauka nas iznenađuje i zaprepašćuje svojim iskoracima, zbunjuje dostignućima i vodi nas u nepoznato.

„Ako postoji samo napredak tehnike, izuma i nauke, a ne postoji napredak etike, morala, svrhe, onda je napredak zabluda. Ovakvi belezi srpske istorije kao što je ova crkva i kao što su događaji koji su prethodili njenoj gradnji i okolnosti koje su je kasnije pratile, čvrsto svedoče o tome da iznad ovog toka istorije koji danas vidimo teče divlja reka ponornica srpske istorije sa jasnim putokazom i sa jasnim izazovima“, zaključio je Vukosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari