Za kulturu jedan odsto budžeta 1Foto: Centar za promociju nauke

Srbija više nije na kolenima i u situaciji je da ima perspektivan budžet, rekla je poslanica Socijalističke partije Srbije Mirjana Dragaš na sednici Skupštine Srbije u raspravi o budžetu za 2020. godinu.

Ona je rekla da bi u budžetu za kulturu trebalo da bude izdvojeno „bar jedan odsto“. i da je očekivala da će biti planirana sredstva za izgradnju „beogradske opere o kojoj se priča decenijama“.

Planirano je da se jedan odsto budžeta za 2020. godinu izdvoji za ulaganje u kulturu, rekao je ministar finansija Siniša Mali i istaka9o da ukupan budžet za tu namenu iznosi 13,286 milijardi dinara, dok je republički budžet 1.334 milijarde dinara. Ulaganja u kulturu se povećavaju sa 0,995 odsto na jedan odsto, rekao je Mali.

Za razliku od prethodnih vlasti koje su zatvarale muzeje i pozorišta, aktuelne vlast je u poslednje dve godine otvorila Narodni muzej u Beogradu i Muzej savremene umetnosti, kao i renovirano pozorište “Bora Stanković” u Vranju, rekao je Mali i najavio nastavak takve politike. On je dodao da je budžetom planirano i ulaganje od 2,4 milijarde dinara za infrastrukturu u kulturi. Biće sređen i rekonstuisan veliki broj pozorišta i ustanova kulture, a planirano je da se 14,1 milijarda dinara uloži izgradnju opere u Beogradu.

Mali je podsetio i da su u kulturi povećane plate deset odsto. Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da je za kuLturu trebalo da se izdvoji 1,5 odsto budžeta za 2020. godinu, ali je naveo da „nije siguran“ da se sredstva koja se izdvajaju za ovu oblast „racionalno koriste“. “Nisam siguran da ima sad dovoljno novca da se ulaže u zgradu filharmonije i nove opere”, rekao je Šešelj i ocenio da se zapostavlja izdavačka delatnost.

Građanima je dosta “ludačkih filmova” u i istakao da je “narod žedan filmova na istorijsku temu”. Po oceni Šešelja, “Egzit” nije kultura hde se niko kulturno neće opismeniti. Mali je odgovorio na primedbe Šešelja da je u toku snimanje filma o Jasenovcu i da je to samo jedan od filmova koje finansira Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari