"Zadatak fotografije je da sačuva objektivnost u novinarstvu": Izložba fotografija Zorana Jovanovića Mačka 1Foto: Zoran Jovanović Mačak

Izložba fotografija „Trag u vremenu – Moć prošlog trenutka period 1990–2022.“, autora Zorana Jovanovića Mačka, biće otvorena u utorak, 31. januara, u 19 časova, u Sali pod svodovima u Кonaku kneginje Ljubice, saopštili su iz Muzeja grada Beograda.

Kako za Danas kaže autor izložbe Zoran Jovanović Mačak, tema izložbe koju je postavio ima zadatak da sačuva esnaf, etiku i objektivnost u novinarstvu, odnosno fotonovinarstvu.

„Prikazani su najpopularniji oblici žurnalizma foto-reportaža i foto-esej, a motivi o kojima oni pričaju su fragmenti iz naših života u periodu od 1990 do 2022. Ukupno ima 36 kolekcija ili 412 fotografija. Ova izložba je omaž Vojinu M. Đorđeviću, autoru knjige koja je novinarski priručnik iz 1936. pod nazivom Fotoreportaza“, kaže Mačak.

"Zadatak fotografije je da sačuva objektivnost u novinarstvu": Izložba fotografija Zorana Jovanovića Mačka 2
Foto: Nebojša Paraušić 2013

Zoran Jovanović Mačak rođen je 1962. u Pančevu. Profesionalno se bavi fotografijom od 1981. a karijeru je započeo u „Pančevcu“.

Status slobodnog fotografa mu je omogućio da sarađuje sa svetskim agencijama Rojters, Gama, Sipa Press.

Dugogodišnji je fotoreporter „Večernjih novosti“ i stalni saradnik Unicefa.

Dobitnik je brojnih domaćih i internacionalnih nagrada. Član je profesionalnih udruženja: UNS , NUNS i umetničkog udruženja ULUPUDS (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) i UFTUSS (Udruženje filmskih i tv-umetničkih saradnika Srbije).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari