Zafranović: Film "Djeca Kozare" je krik protiv zla da se ono ne ponovi 1Foto: Stanislav Milojković

Reditelj Lordan Zafranović izjavio je da je deo savremene poruke njegovog budućeg filma „Djeca Kozare“ da u ratu, u igri velikih, najviše stradaju mali i nemoćni, civili a naročito deca, kao i da je taj film krik protiv zla da se ono više ne ponovi.

„Moram najpre da vam kažem: od mene niko nije naručio film. To znači da sam ga ja sam sebi naručio jer sam smatrao da ovaj novi izbjeglički val i ratovi koji se vode i danas, najviše doprinose da stradaju nevini, a to su djeca“, rekao je Zafranović, za novi broj nedeljnika NIN.

On je rekao da „nikada neće zaboraviti svoj prvi susret sa Jasenovcem u njihovom centru“ i da „nikada neće zaboraviti ni sliku mrtvog dečaka izbjeglice kojega je izbacilo more na plaži jednog italijanskog otočića“.

„I mislim da mi je to, manje više, bilo povod da aktueliziram scenario Arsena Diklića i da ga prenesem sa osnovnom idejom: u ratu, u igri velikih, najviše stradaju mali i nemoćni, civili, a naročito deca. Mislim da je to dio savremene poruke ovog filma“, rekao je Zafranović.

Na pitanje zar nema strah da radi film s obzirom na to da se jedan film („Dara iz Jasenovca“) sa istom temom upravo prikazuje, odgovorio je: „Nemam ja nikave veze sa time niti ću taj film gledati“.

„Nemam ja za to ni nerava ni potrebe. U cijeloj toj priči samo pravnici imaju da rade svoj posao. Ako je nešto preuzeto iz Diklićevog scenarija, na to će reagirati porodica Diklić“, rekao je zafranović.

Kako je istakao, njegov posao sada je veoma odgovoran, da prenese u film „Djeca Kozare sve ono što ume i može.

„Iza mene je ogromno iskustvo a preda mnom velika odgovornost da to bude film koji će prepoznati cijeli svijet i koji će imati određenog odjeka kao krik protiv zla da se ono više nikad ne ponovi“, rekao je Zafranović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

19 reagovanja na “Zafranović: Film „Djeca Kozare“ je krik protiv zla da se ono ne ponovi”

  1. Zafranovic je trebao davno da napravi ovaj film ali nije bilo pameti kod srpskih politicara jer su i dalje pod uticajem komunisticke ideologije zaborava.

  2. U ratovima najvise stradaju zivotinje. U Prvom svetskom je poginulo oko 8 miliona konja, ne racunajuci ostale zivotinje. Na pocetku Drugog je samo u Britaniji ubijeno oko pola miliona pasa i macaka zato sto je bilo zabranjeno da se unose u sklonista. Kada ljudi budu razvili empatiju prema zivotinjama onda ce tek prestati ratovi, bolesti i ostale posasti na Zemlji, dotle nista.

      • Snimice on film, ali ta mrznja tzv. hrvatske desnice ce se uvek upravljati netrpeljivoscu prema Srbima. Buduci da je Hrvatska clanica EU trebalo bi makar da ne prete i ne napadaju Srbe povratnike.

  3. Ako Zafranovic snimi film o Jasenovcu bice mnogo teze taj film minirati, diskreditovati, proglasiti ga za „srpsku nacionalisticku propagandu“ i za „izazivanje mrznje“ ali je 100% sigurno da ce ista ekipa koja je zadnjih nedelja odlicno odradila zadatak u vezi Antonijevicevog filma, uciniti sve od sebe i kada je Zafranovicev film u pitanju. Mogu vec da krenu sa pripremama.

    • Nas je poraz sto Zafranovicu davno nismo finansirali taj film. Da smo imali postene bogatase, mogli su i oni to finansirati, kad vec drzava nije htela.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.