Zaječar: Otvorena izložba “Od zaječarske Gimnazije do Kolumbija univerziteta” 1Foto: Gimnazija Zaječar

Povodom obeležavanja 185 godina postojanja Gimnazije u Zaječaru, u Radul – begovom konaku otvorena je izložba pod nazivom “Od zaječarske Gimnazije do Kolumbija univerziteta”, koja predstavlja prikaz rada i dela profesora Milivoja Stojana Stanojevića, doktora filozofije i šefa Departmana za slavistiku na Kolumbija univerzitetu u Njujorku.

Izložba je nastala kao rezultat zajedničkog rada Natalije Tanić, Petre Ninić i Borisa Rančeva, učenika Gimnazije u Zaječaru, uz ogromnu podršku profesorke istorije Suzane Tomić i profesora srpskog i engleskog jezika.

U realizaciji izložbe pomogla je i porodica Stivenson (Metthew i Nannet Stevenson), kao i Erin Benc (Monteclair History Center).

Cilj izložbe je bio da se, kroz sakupljene istorijske izvore, temeljno prikaže život i kompletan angažman Milivoja Stanojevića u oblasti društvenih nauka.

„Moramo se posebno zahvaliti Metjuu Stivensonu, unuku Milivoja Stanojevića, na pomoći oko prikupljanja literature, kao i zaposlenima u Radul-begovom konaku, koji su pomogli realizaciju izložbe. Tehničku podršku u izradi izložbe pružio je Nikola Drobnjaković“, kažu iz Gimnazije u Zaječaru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.