Zaposleni DKSG traže sastanak sa ministrom 1Foto: DKSG

Zaposleni Doma kulture „Studentski grad“ (DKSG) nakon obraćanja javnosti ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića šalju svoj odgovor i javno traže sastanak sa ministrom, navodi se u saopštenju iz ove ustanove.

U saopštenju se podseća i da je Sindikat „Nezavisnost“ DKSG tražio sastanak sa ministrom u vezi sa planom reorganizacije i racionalizacije na koji ministar nije odgovorio a skreće mu se i pažnja da je „u prethodna tri meseca u kojima se ‘detaljno’ bavio poslovanjem ustanove DKSG“ napravio dva prekršaja – „protivpravno pokrenuo inicijativu za poništenje konkursa za direktora ustanove koje je izglasao upravni odbor DKSG navodeći nepostojeći plan reorganizacije i racionalizacije“, i „protivpravno pokušava da ugasi pravni subjekt Dom kulture „Studentski grad“ pozivajući se na član 29. Zakona o učeničkom i studentskom standardu.“

Zaposleni podsećaju i da je odluka, ako i ne o gašenju a ono pripajanju drugoj ustanovi kulture, donete bez prethodne javne rasprave u širim studentskim i kulturnim krugovima.

„Zahtevamo da se oformi ekspertsko telo koje će uz konsultacije sa predstavnicima ministarstva prosvete, Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti izvršiti detaljnu analizu kvaliteta rada i programskih aktivnosti DKSG, na koje ministar sugeriše kao nedovoljno kvalitetne“, izričiti su zaposleni u saopštenju u kome se pitaju i i „koji su to kriterijumi po kojima ministar ocenjuje da Dom kulture ne vrši svoju funkciju“.

„Ministar nije posetio DKSG dok se ‘detaljno’ njime bavio, kao što ni rukovodeći organ postavljen od strane Ministarstva uglavnom nije prisustvovao programima za vreme svog mandata kao v.d. direktora“, navodi se još u saopštenju i potom pojačnjava zbog čega bi spajanje dve institucije kulture bilo pogrešno.

„DKSG i SKC su dve ustanove sa potpuno različitim programskim profilima. DKSG je Dom kulture koji u odnosu na zajednicu Studentskog grada razvija program, ali je uspeo da tokom godina to proširi i na Novi Beograd i čitav grad. DKSG je tokom godina razvio prepoznatljive programe i međunarodne manifestacije… DKSG se protiv banalizacije i komercijalizacije bori onim što najbolje zna: kreiranjem relevantnog sadržaja i programa. U trenutku kada je država Srbija otvorila poglavlje EU o obrazovanju i kulturi ona ujedno gasi ustanovu kulture“, zaključuje se.

Kako komentarište ideju vlasti da Dom kulture Studentski grad pripoji Studentskom kulturnom centru u Beogradu?

Luka Knežević Strika

Inicijativa Ne davimo Beograd

– DKSG je relevantna i kvalitetna institucija, jedina tog nivoa van centra grada. I DKSG i SKC trebalo da budu vraćeni u nadležnost Beogradskog univerziteta i protiv sam njihovog zatvaranja, kao i smanjivanja prostora kulture u gradu. Ministarstvo prosvete na potpuno bahat i neuk način manipuliše ovim prostorima, kao što su skoro radili sa školom za nagluve u Zemunu, kada su se javnost i roditelji suprotstavili planu ministarstva da ukine ovu školu. Reakcija javnosti protiv neutemeljenih i neobrazloženih iseljenja ima efekta.

Slađana Varagić Petrović

istoričarka umetnosti iz Požege

– Pripajanje, tačnije gašenje ustanova kulture od strane bilo kog nivoa vlasti predstavlja nazadovanje sistema vrednosti društva u kome se to dešava. Obe institucije i SKC i DKSG su važne, kao i sve ustanove kulture širom Srbije. Trenutno je akcenat je na DKSG, obzirom da se njihov kolektiv ujedinio i obznanio „crne namere“, a na meti je, po svemu sudeći, „otimanje“ SKC-a iz ruku kulturnih radnika. Profit i komercijalizacija prostora namenjenih kulturi bivaju političkim strukturama važnije od kulture. Oko ovoga treba da se ujedini cela struka (javni, privatni i nezavisni sektor u kulturi i SANU) i da stane na put ovim namerama.

Vladislava Vojnović

scenaristkinja i spisateljica

– Najtoplije se nadam da je čitava priča o pripajanju živog DKSG već dugo polumrtvom SKC-u samo stvar nečijeg neznanja koje će, onda, taj neko, akobogda, uspeti da savlada učenjem. Jer ako u pitanju nije nečiije neznanje, već znanje o tome koliko je kultura ranjiva, pa odatle ide odluka da se sistematski zatire, onda nam je najbolje da ukinemo i srpski jezik u školama, pa da vidimo kojoj ćemo se tuđoj kulturi i jeziku prikloniti u odsustvu sopstvenih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari