Zaustaviti javno vređanje Slađane Petrović Varagić 1

– Arts Rights Justice, radna grupa EU koja se bavi kršenjem ljudskih prava u oblasti umetnosti, zatražila je od čelnika požeške vlasti da prekinu da javno vređaju i kleveću mr Slađanu Petrović Varagić, istoričarku umetnosti i menadžerku u kulturi, koju je lokalna vlast, pre dve godine, nezakonito smenila sa mesta direktorke Kulturnog centra u tom gradu.

 Nastavak iznošenja kleveta i uvreda upućenih gospođi Slađani Petrović Varagić, kako na ličnom, tako i na poslovnom planu, kao i različiti načini da se ona ućutka, smatraće se kršenjem međunarodnih zakona o ljudskim pravima, poručila je grupa Arts Rights Justice u pismu koje je uputila predsedniku opštine Milanu Božiću i predsednici SO Požega Zorici Mitrović.

Uz „izražavanje zabrinutosti“ i podsećanje na to da se Deklaracijom UN iz 2013. godine „štiti pravo na slobodu umetničkog izražavanja i kreativnosti“, u pismu se dodaje da „država ima obavezu da zaštiti sve umetnike i one koji učestvuju u umetničkim aktivnostima ili širenju umetničkog izraza i kreativnosti od strane drugih lica“.

– Država treba da smanji tenzije u slučaju da do njih dođe, osigura poštovanje zakona i zaštiti umetničke slobode, navedeno je u dopisu u kome se dodaje da je ta grupa „slučaj prijavila 2017. godine specijalnom izaslaniku za prava u kulturi pri Kancelariji Ujedinjenih nacija“ te da će „nastaviti da iznosi dokaze u korist gospođe Petrović Varagić, kako bi njena prava bila zaštićena“.

U pismu se podseća na to da je Božić 2015. godine počeo da javno vređa i kleveće Slađanu Petrović Varagić, da je njoj i direktorima požeških javnih ustanova – Narodne biblioteke, Centra za socijalni rad i Sportskih objekata, naloženo da podnesu ostavke, te da niko od njih nije bio član SNS ili koalicionih partnera te stranke.

Uz napomenu da je gospođa Varagić postala direktorka nakon konkursa i da nije mogla biti razrešena pre isteka mandata, ističe se da je, posle neuspešnih pritisaka na nju da podnese ostavku, Upravni odbor Kulturnog centra predložio njeno razrešenje i da je na sednici SO, 4. februara, tokom dvadesetominutne „rasprave“ ona smenjena, uz uvrede koje su joj tom prilikom upućene. Kao razlog za smenu je navedeno to da ona nije potraživala povraćaj akciza za nabavku lož ulja za tu ustanovu, iako to nije protivzakonito.

Zbog nezakonitog razrešenja, Slađanu Petrović Varagić je podnela tužbu Višem sudu u Užicu protiv Opštine Požega, koji je presudio u njenu korist. Opština je uložila žalbu pa je Apelacioni sud u Kragujevcu njeno smenjivanje proglasio nezakonitim, ali se u odlučivanju o njenom vraćanju na mesto direktorke KC izjasnio nenadležnim, uz objašnjenje da o tome odlučuje poslodavac. Ona se, u aprilu 2016. godine, obratila Vrhovnom kasacionom sudu sa zahtevom da se ponovo uzme u razmatranje presuda Apelacionog suda u vezi sa njenim povratkom na mesto direktorke. U međuvremenu, raspoređena je na radno mesto urednika likovnog programa Gradske galerije, koja je u sastavu KC Požega. Međutim, kako je Kulturni centar, u novembru prošle godine, ugašen odlukom lokalne vlasti, njeno radno mesto je ukinuto, ali čelnici požeške vlasti su nastavili da je javno vređaju.

– Poslednje uvrede, kako se navodi, uputili su joj 6. februara ove godine, nakon što su građani Požege počeli svakodnevno da protestuju protiv namere lokalne vlasti da novcem iz budžeta kupi plac i nelegalni objekat, koji su u vlasništvu porodice Zorice Mitrović, predsednice SO, a koji se nalaze u blizini sportske hale“.

– Da bi se pažnja javnosti odvukla sa tog skandala, gospođa Zorica Mitrović je, tokom intervjua na lokalnoj televiziji, optužila Slađanu Petrović Varagić za zloupotrebu službenog položaja i da je zloupotrebila budžet Kulturnog centra za kupovinu umetničke kolekcije tokom svog mandata. Gospođa Mitrović je pokazala fotografije umetničkih radova koji su otkupljeni, ali sredstvima Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije, a na osnovu javnog poziva za otkup umetničkih dela. Gospođa Mitrović je takođe najavila izložbu svih „nepoželjnih umetničkih radova“, odnosno izložbu koja će, kako je izjavila, nositi naziv „Šta je ostalo iza nesrećne žene“, misleći na gospođu Petrović Varagić – navodi se u pismu grupe Arts Rights Justice.

– Cenimo interesovanje Srbije za zaštitu ljudskih prava u oblasti umetnosti i, zajedno sa potpisanim umetnicima i poštovaocima umetničkih sloboda iz Srbije i inostranstva, uvereni smo da će predsednik opštine, gospodin Milan Božić, i svi zvaničnici lokalne vlasti, dati sve od sebe da se odmah i bezuslovno zaustavi javno iznošenje kleveta i uvreda na račun Slađane Petrović Varagić, kao i vršenje privatnog pritiska na nju, zaključuje se u pismu.

Kršenja umetničkih sloboda

Grupa Arts Rights Justice je saopštila i to da je joj je, samo u prethodnoj godini, prijavljeno pet slučaja kršenja umetničkih sloboda i kleveta, te da će, zbog toga, i dalje pratiti stanje slobode izražavanja u umetnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari