Zauvek mladi Alfavil prvi put u Beogradu 1

Kada ste muzičar, šta je glavni cilj? Da ne postanete odrasla osoba. Jednostavno da svirate sve vreme. Niko od nas nije odrastao – kaže Marijan Gold frontmen legendarnog nemačkog sint – pop sastava Alfavil (Alphaville) u dokumentarcu posvećenom ovom bendu.

To daje jedan od mogućih uvida u to o čemu govori njihova kultna stvar „Forever Young“.

Ovaj hit kao i „Big in Japan „ i „Sounds like a Melody“ čuće se na njihovom večerašnjem besplatnom koncertu i velikoj EU žurci u  Hangaru kada će beogradska publika moći da se upozna, ako dosad nije, i sa izborom iz njihovog ukupnog opusa, jer ovaj bend je aktivan već 40 godina.

Njihove numere poslužile su kao inspiracija da neki od najvećih svetskih di džejeva naprave vlastite remikse, a u originalu ili simfonijskoj varijanti Alfavil se sluša i danas, iako je sve počelo slučajno.

Marijan Gold i Frenk Mertens, koji su zajedno s Brenhardom Lojdom osnovali Alfavil, nazvavši ga tako po istoimenom filmu Žan Lika Godara. želeli su da prave svoju muziku, više nego da je predstavljaju publici.

Tih, ranih osamdesetih godina 20. veka pojavile su se nove tehnologije u muzičkoj industriji, i za razliku od onih muzičara, koji primat daju gitarama Alfavil je na samom početku čak imao uslov da se na jednoj od njihovih pesama ( „Big in Japan“, prim. A.Ć. ) ako može, zvuk ovog instrumenta uopšte ne čuje.

Uz to, važan faktor u njihovom razvoju bila je izuzetno živa i kreativna scena u Berlinu, poznata, između ostalog, i po tome da su mladi u tom periodu postajali zavisnici od droga.

Pesma „Big in Japan“, inspirisana je upravo tom pričom.

Refren „veliki u Japanu” simbolizuje ideju uspeha u drugom svetu.

„Ta linija ima određeno značenje. To znači da ako ste potpuni gubitnik, govorite drugim ljudima: ‘Nisam gubitnik jer sam u Japanu stvarno veliki. To je laž gubitnika, koja se savršeno uklopila u priču o narkomanima, o kojoj pesma govori, na veoma tragičan način.“, kazao je u jednom od svojih intervjua Marijan Gold.

 

Prema njegovim rečima ova numera je i autobiografska, budući da evocira period Goldove
mladosti u Zapadnom Berlinu kasnih 70-ih, na sceni oko stanice Zoo.

Kada je reč o muzičkim uticajima, kako je u dokumentarcu o bendu ispričao Frenk Mertens , jedan od njegovih osnivača na njega lično su najviše uticali „Kraftwerk, Dejvid Bouvi, rani Depeshe Mode ,Ultervox , uopšte sve ono što je dolazilo iz novog talasa“ dok je Marijan Gold prema vlastitim rečima najviše voleo da sluša neafirmisane muzičare, za koje niko nije čuo.

Organizatori koncerta, Delegacija Evropske unije, podsećaju na razvojni put benda Alfavil, koji potiče, inače, iz Minstera.

Prvi album „Forever Young“, na kome se i nalaze najveći hitovi ovog benda , je u nekoliko anketa proglašen za najbolji elektro-pop album svih vremena.

Nemački sastav koji peva o Japanu je osamdesetih godina pokorio Evropu i zajedno sa narednim singlovima učinio bend jednim od najuspešnijih nemačkih grupa 1980-ih.

Međutim, njihov meteorski uspon do slave ubrzo je doživeo prvu žrtvu: 1985. godine Franku Mertensu je bilo dosta medijske pompe i napustio je bend.

Zatim je gitarista i klavijaturista Rik Eholete zauzeo njegovo mesto.

Sa narednim albumima Afternoons in Utopia, 1986, The Breathtaking Blue, 1989, Goldovim solo albumom So Long Celeste, 1992 i još jednim bendom, kontroverznom Prostitute iz 1994, čije je izdanje u Americi odbijeno zbog naslova, Alfavil se udaljio od direktnog popa želeći da obuhvati složenije muzičke strukture.

Godine 1996. nakon izdavanja drugog Goldovog solo albuma United i nakon Eholeteovog odlaska, Alfavil, sada kao duo koji čine Lojd i Gold, vraćaju se 1997. sa svojim petim albumom Salvation, koji je označio povratak elektronskom zvuku njihovih početaka.

Nakon toga je 1999. usledila Dreamscapes, ogromna kompilacija od osam CD-a koji prate muzički razvoj benda u poslednjih 20 godina.

Njihova svetska turneja 2000. proizvela je prvi koncertni album benda Stark Naked i Absolutely Live.

U jesen 2001. nakon objavljivanja remiks-albuma Forever Pop, Bernhard Lojd je napustio Alfavil da bi nastavio sa sopstvenim projektom Atlantic Popes i zamenio ga je britanski klavijaturist-producent Martin Lister.

Između 2001. i 2003. Alfavil je preselio svoju „tadašnju” produkciju na internet gde je onlajn publika mogla da prati genezu njihovih pesama od prvih faza do finalne gotove produkcije.

Ovim potezom nastao je album CrazyShow koji je izašao u februaru 2003.

Tokom narednih godina, Alfavil, sada četvoročlani bend u promeni sastava sa stalnim članovima Gold i Lister, koncentrisao se na opsežne turneje.

Štaviše, Gold je bio pevač i koautor u nekoliko avangardnih projekata svog dugogodišnjeg prijatelja i kolege Klausa Šulcea.

Godine 2009. Alfavil se preselio iz svoje prethodne diskografske kuće Varner Brothers u Universal Music, a u novembru 2010. je objavljen album br.9, „Catching Rais On Giant“, čiji melodični mejnstrim pop ih je vratio u Evropsku desetku.

Od 2014, nakon tragične smrti Martina Listera, Alfavil čine pevač i glavni kompozitor Marijan Gold, gitarista Dejvid Guds, bubnjar Jakob Kirš, klavijaturista, programer i aranžer Karsten Broker i basista Aleksandra Merl.

Ova postava snimila je najnoviju studijsku produkciju Alfavila „Strange Attractor“ iz 2016. godine, koja evocira tamnije opsege zvuka benda u odnosu na njegove prethodnike.

Između 2019. i 2021. godine, prva tri albuma Alfavil ponovo su objavljena kao remasteri sa razrađenim umetničkim delima i obiljem dodatnog materijala.

Gold se takođe posvetio brojnim solo projektima i učestvovao u popularnom nemačkom TV formatu „Sing mein Song“.

Sarađivao je i sa umetnicima poput Renarda, Šilera i Vestbama.

Za to vreme i ubrzo nakon početka pandemije korone početkom 2020. godine, Alfavil je besplatno objavio preko interneta svoje takozvane „Corona Songs“: 17 remiksova, demo snimaka i potpuno novih pesama, koje po spontanosti svog nastanka podsećaju na popularni projekat CrazyShow iz 2003.

Njihov najnoviji 11. po redu studijski album nosi radni naziv„Thunderbaby”.

 Satnica velike EU žurke

Veliku EU žurku, koja će biti održana večeras od 19 sati u Hangaru, Luka Beograd, organizuje Delegacija Evropske unije kao poklon građanima Srbije, tako da su svi koncerti besplatni.
Program počinje u 19 sati nastupom DJ Gavre koji će publiku zagrejati muzikom 80-ih godina, a u 21 čas na scenu stupa headliner Velike EU žurke, Alphaville. Od 22 :15 počinje nastup jednog od najintrigantnijih bendova regiona, maskirani dvojac Nipplepeople. U 23:30 počinje koncert još jednog, ali niškog dvojca, Stereo Banana.
Program za mlađe generacije i ljubitelje tehno zvuka počinje u 00.30 sati , a za DJ pultom će se smenjivati neki od najboljih srpskih DJ-eva – Luton, Lea Dobričić, Dejan Milićević i Cosmic G. Pored koncerata posetioce očekuju i drugi zanimljivi sadržaji, kao što je photo-booth u kome će svi zainteresovani moći da se slikaju i dobiju sliku koja će ih vratiti u mladost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari