Marofoto: Musicology Sessions

Portugalska kantautorka Maro, čije je ime osvojilo srca širom sveta, prvi put stiže u našu prestonicu 25. i 26. aprila kao deo Musicology Sessions koncertnog serijala.

Ova talentovana pevačica, multiinstrumentalistkinja, producentkinja i tekstopisac iz Lisabona, donosi nam nezaboravno iskustvo zvuka i emocije.

Poznata po nezaboravnom nastupu na Eurosongu sa pesmom “Saudade, saudade”, Maro je predstavljala Portugal 2022. godine, obezbedivši svojoj zemlji mesto u top 10, a u Beograd donosi intimnu atmosferu gitarskog tria i njenog najnovijeg albuma ,,Hortelã”.

2019. godine je bila deo „DJESSE World Tour“ sa Jacob Collierom, a tokom svoje karijere otvarala je nastupe za umetnike poput Jessie J, Charlotte Cardin i ¿Téo?, a ostvarila je i rasprodate koncerte u Portugaliji, Španiji, Brazilu, Meksiku i SAD.

 

 

Maro uskoro u Beogradu:

Imala si priliku da sarađuješ sa muzičkim genijem nove generacije Jacob Collier-om. Kako je teklo tvoje iskustvo stvaranja muzike sa njim i kako je bilo biti deo „DJESSE World Tour“? Kako je došlo do saradnje i da li je uticala na tvoj umetnički identitet?

Upoznali smo se preko Instagrama. Jacob me je kontaktirao 2018. godine, rekavši da bi voleo da se upoznamo i radimo na muzici. Već tada sam bila njegov veliki fan i odmah sam pristala. Zatim smo se sastali, napisali/otpevali pesmu „Lua“, a nekoliko nedelja kasnije pozvao me je da budem deo njegovog benda i da krenem na njegovu svetsku turneju. To je bilo jedno od najboljih iskustava do sada! Jacob nije samo genijalni kreativac, već i divna osoba i inspiracija za okolinu. To je bio divan period.

Tvoje učešće na Evroviziji 2022. godine sa pesmom „Saudade, saudade“ postiglo je veliki uspeh. Da li ti je to otvorilo nove prilike i kako je to uticalo na tvoju karijeru?

Da, sigurno jeste, to je ogroman svet, sa mnogo strastvenih fanova i to je značilo da moja muzika dopre do mnogo ljudi koji nisu bili upoznati sa onim što radim. To je već samo po sebi neverovatno posebno i zauvek ću biti zahvalna na tome.

Projekat „ITSAME MARO“ uključuje saradnje sa različitim umetnicima kao što su Eric Clapton, Lennon Stella, The Paper Kites, Pablo Alborán, Lizzy McAlpine, Lionel Loueke, i mnogi drugi. Kako je došla ideja za projekat i možeš li podeliti neke zanimljive trenutke?

Projekat “ITSAME MARO” nastao je iz ideje da nastavim saradnju sa drugim umetnicima i donesem radost ljudima tokom pandemije. Svaka saradnja je bila posebna – uživala sam u aranžiranju svih pesama, a potom sam sa nestrpljenjem čekala uzbudljivi trenutak spajanja dva videa i prvog slušanja. To se desilo sa svakim od 100 videa i svaki od njih mi je dragocen.

Tvoji albumi „Can you see me?“ (2022) i „Hortelã“ (2023) pokazuju različite muzičke uticaje. Kako pronalaziš ravnotežu u svojoj muzici, zadržavajući svoj prepoznatljiv zvuk?

Iskreno, jednostavno nastavljam da pišem i pevam ono što me pokreće, bez obzira na žanr, instrumentaciju ili producenta. Bitno mi je da budem iskrena u procesu i vidim šta će se izroditi, bez ikakvog prosuđivanja. Najbolji deo je što se uvek zabavljam na ovaj način.

S obzirom na tvoju bogatu karijeru do sada, da li postoji umetnik sa kojim bi želela da sarađuješ u budućnosti? Kako zamišljaš svoje buduće projekte?

Želela bih da sarađujem sa toliko njih! Živimo u svetu punom neverovatno talentovanih ljudi. Nadam se da ću nastaviti da upoznajem/stvaram muziku sa što više umetnika! Sarađivanje je definitivno deo mojih budućih planova. Na primer, san bi bio saradnja sa Džastin Vernon-om.

Pošto prvi put posećuješ Beograd, a publika sa nestrpljenjem očekuje koncerte zakazane za 25. & 26. april u klubu BitefArtCafe, šta možemo očekivati od tvog nastupa uživo i šta bi poručila beogradskoj publici?

Biće to vrlo intiman nastup, uz dvojicu neverovatnih gitarista koji će mi se pridružiti na bini. Čula sam samo divne priče o ljudima iz Beograda/Srbije i nadam se najboljim vibracijama! Volela bih da se zahvalim svima koji dođu, a beogradskoj publici bih poručila da se zaista radujem što ćemo zajedno pevati i sigurna sam da će to biti noć za pamćenje.

Ulaznice su dostupne na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a, kao i na sajtu tickets.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari