Završen 51. Fest: "Treći svetski rat" poneo tri Begradska pobednika, nagrađeni "Sneg i medved", "Prokleti ne plaču", poslednji film Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje"... 105, March, 2023, Belgrade - The award ceremony concluded the 51st edition of the International Film Festival - FEST, and then the last film of director Purisa Djordjevic "Mouth full of earth" was shown. Marko Djordjevic, Dubravka Lakic, Stefan Arsenijevic, Radivoje Rasa Andric. Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages05, mart, 2023, Beograd - Dodelom nagrada je zavrseno 51. izdanje Medjunarodnog filmskog festivala - FEST, a potom je prikazan poslednji film reditelja Purise Djordjevica "Usta puna zemlje". Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages

Iranski film „Treći svetski rat“ reditelja Humana Sejedijua trijumfovao je u selekciji glavnog takmičarskog programa 51. Festa – dobio je čak tri nagrade Beogradski pobednik: za najbolje ostvarenje, najbolju režiju, a glumac Mohsen Tanabandeh ovenčan je ovim priznanjem za najbolju mušku ulogu.

Uzbudljiva drama o nadničaru – beskućniku koji, kada gradilište na kojem radi postane scenografija filma o zverstvima koje je počinio Hitler tokom Drugog svetskog rata, dobija ulogu, kuću i šansu da bude neko, apsolutni je pobednik ovogodišnjeg festivala, i to jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija.

– Veoma sma srećan i uzbuđen što sam dobitnik najvažnije nagrade jednog festivala sa tako dugom tradicijom i velikim ugledom. Drago mi je što vam se dopao film – izjavio je Sejedi u video-poruci, uz izvinjenje što nije i lično prisutan jer radi na jednom velikom projektu.

 Ceremonijom proglašenja najboljih ostvarenja i svetskom premijerom filma „Usta puna zemlje“, poslednjem koji je legendarni reditelj Puriša Đorđević snimio samo nekoliko meseci pre nego što je preminuo, u mts Dvorani večeras je svečano završeno 51. izdanje beogradskog Međunarodnog filmskog festivala, koje je trajalo od 24. februara.

Isti žiri – hrvatski reditelj i scenarista Vinko Brešan, glumci Petar Benčina i Jovana Stojiljković, reditelj i producent sa Madagaskara Laza, i producentkinja Jelena Mitrović, Nagradu za najbolji scenario dodelio je Isabel Penji i Rodrigu Sorogojenu za film „Zveri“, takođe jednoglasnom odlukom.

Beogradskog pobednika za najbolju žensku ulogu ponela je Ajša Tebe za film „Prokleti ne plaču“, dok je Nagradu za najbolji glumački debi osvojila Muažemi Husein za film „Opstanak dobrote“, koji je australijskom reditelju Rolfu de Heru doneo i Posebno priznanje glavnog žirija.

Reditelj Rolf de Her izjavio je da nagradu posvećuje svojoj mladoj filmskoj ekipi, a preneo je i Muažemine reči zahvalnosti na nagradi.

– Uživali smo, jer je FEST mesto gde se umetnosti pristupa sa pažnjom, nežnošću i strašću. Sigurni smo da će samo sa takvom predanošću FEST imati sjajnu budućnost – poručio je De Her,  dodajući da umetničkom direktoru Jugoslavu panteliću čestita na ovogodišnjoj selekciji.

Nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni film pripala je ostvarenju „Sneg i medved“ turske rediteljke Selčen Ergun, odlukom žirija u kojem su bili Maja Medić, fotografkinja, rediteljka, producentkinja, Greg De Kjur, teoretičar filma, SAD/Srbija, i Dijana Metlić, istoričarka umetnosti.

Rediteljka je zahvalila posebno srpskom delu ekipe, koproducentu Milošu Ivanoviću i tonskoj ekipi koja je radila u surovim vremenskim uslovima.

– Turska prolazi kroz težak period zbog katastrofalnog zemljotresa. Preko deset gradova je razoreno a pola miliona ljudi raseljeno. Ovu nagradu nosim nazad Tursku za sve hrabre ljude koji se bore da ponovo izgrade svoj život iz pepela poručila je – Ergun.

Žiri FEDEORA (Mikelanđelo Mesina, Mihaj Fuldžer i Nenad Dukić), najboljim evromediteranskim filmom u glavnom takmičarskom programu proglasio je marokansko ostvarenje „Prokleti ne plaču“ Fizala Bulife.

Nagrada publike za najbolji evropski film na 51. Festu pripala je srpskom ostvarenju „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović.

–  Govorim u ime cele ekipe kad kažem da nam nagrada publike izuzetno mnogo znači. Ovakvom prijemu domaće publike smo samo mogli da se nadamo – rekla je Nina Ognjanović.

Nagradu „Milutin Čolić“, koju dnevni list Politika dodeljuje za najbolji film većinske srpske produkcije, dodeljenja je ostvarenju „Usta puna zemlje“ Mladomira Puriše Đorđevića.

Nagradu je primio Radivoje Raša Andrić, reditelj i Purišin zet, koji je preneo reči Purišine ćerke Lidije:

– Zahvaljujem se na nagradi koja nosi ime osnivača Festa, Purišing prijatelja i komšije. Puriša je ovaj film radio sa strašću koja je bila jača od svega, od svih njegovih devedeset osam godina, radio je po svaku cenu, do poslednjeg daha i sa velikom radošću. Iz te perspektive, ovo nije samo njegov film, ovo je njegova žudnja za životom – rekao je Raša Andrić.

Kako je zapisao žiri Politike (Stefan Arsenijević, Dubravka Lakić, Marko Đorđević), odavno se u domaćem filmu nije osetila takva radost stvaranja, ali i neizmerna ljubav prema ljudima.

„Kadrovi i scene ovog filma o čovekovoj potrazi za slobodom, urezuju se duboko u gledaočevu svest stvarajući utisak da u sebi nose istovremeno nešto jako ozbiljno i nešto veoma neozbiljno.

Naš „zbunjeni mozak“, pokušavajući da odgonetne kako da tumači ono što vidi i čuje, kreće tada da stvara sopstvene asocijacije i čini da svet ovog iako nezavršenog filma bude mnogo veći i širi – ogroman.
I zato hvala Mladomiru Puriši Đorđeviću za sve i za ovaj pobednički film: „Usta puna zemlje“, istakao je žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari