Završen drugi pozorišni festival "Viminacium fest-mitovi stari novi" 1

Poslednje večeri pozorišnog festivala „Viminacium fest-mitovi stari i novi“ dodeljene su nagrade za najboljeg glumca-glumicu i najbolju predstavu festivala. Stručni žiri drugog „Viminacium-festa, u sastavu: :Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Snežana Trišić, jednoglasno je doneo odluku da nagradu za najbolju predstavu dodeli predstavi Devojčica sa žicama Slovenskog narodnog gledališća „Drama-LJubljana“.

Nagradu za najbol?eg glumca-glumicu festivala odnela je Mirjana Karanović za ulogu u prrdstavu M.I.R.A Bitef teatra iz Beograda.

Nagrada za najbol?u predstavu „Viminacium Maksimus“ i novčani iznos od 240. 000 dinara biće uručena naknadno, pošto na svečanostima namenjenih pobednicima Festivala nijedan predstavnik iz pobedničke predstave „Devojčica sa žicama“ ljubljanskog pozorišta Drama nije došao da primi zasluženu nagradu.

-U predstavi „Devojčica sa žicama“ putovanje jednog umetničkog bića suprostavljeno je stremljenjima i dominaciji desnice i kapitala u današnjoj Evropi. Kompleksan odnos oca i ćerke razvija se u preciznoj i punokrvnoj igri glumaca na neobičnom putovanju kroz život, sećanja, snove ili Evropu i podseća nas i opominje na brutalnost vremena u kome živimo i osećajnost koja iščezava iz ljudi i pozorišta.

Minimalističkim i dirljivim umetničkim sredstvima, maštovitim i sofisticiranim rediteljskim postupkom Marjana Nečaka, izuzetnom i uzbudljivom igrom glumaca Barbare Cerar i Uroša Fursta, kroz snažno muzičko i dramaturško tkanje napravljena je jedinstvena kompozicija predstave potresna i nežna u isti mah, navodi se u obrazloženju žirija..

Dobitnik nagrade za najbol?eg glumca-glumicu festivala, Mirjana Karanović bila je zbog poslovnih obaveza sprečena da prisustvuje svečanoj dodeli nagrada. U njeno ime nagradu u vidu statuete „Zlatna fibula“ i novčani deo u iznosu od 60. 000 dinara primila je rediteljka Jelena Bogavac.

-Mirjana Karanović hrabro i ekspresivno suočava se na sceni sa likom Mire Trailović kroz oštar kritički osvrt na naš politički i pozorišni kontekst. Ona istražuje i razbija granice između uloge, ispovesti i performansa kroz snažan emotivni doživljaj, samoironično distanciranje, provokaciju i polemiku sa publikom, sadržajem i zadatkom. Mirjana Karanović tako kreira lucidan, jezgrovit i autentičan izraz i umetnički čin svojstven progresivnim pozorišnim tendencijama, navodi se u obrazloženju žiija..

Na završetku festivala, publici su se obratili Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Grada Požarevca, zatim, selektor i idejni tvorac festivala Mihailo Nestorović i direktor festivala Galina Perić. Festival je, prigodnim rečima, zatvorio Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacijum.

Nakon dodele nagrada, glumci pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Narodnog pozorišta iz Prištine u čast pobednika odigrali su predstavu „Žene iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića.

Na Viminaciumu su u takmičarskom deli izvedene pet predstava: „Bakhe“, po tekstu Euripida i u režiji Lenke Udovički, u izvođenju Ulyssis teatra sa Briona i Zagrebačkog kazališta mladih, Državno mađarsko pozorište iz Temišvara, „Sonet 666“ Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića., „Na Drini ćuprija“ po romanu nobelovca Ive Andrića, takođe u režiji Mladenovića, SNP iz Novog Sada, Slovensko narodno gledališče „Drama“ iz LJubljane, „Devojčica sa žicama“, u režiji Marjana Nećaka i“M.I.R.A“ Bitef teatra, čiju režiju potpisuje Andraš Urban.

Drugi pozorišni festival „Viminacijum- fest“ otvoren je koncertom Radeta Šerbedžije u pratnji grupe „Zapadni Kolodvor, a zatvoren predstavom „Žene iz Troje“ Narodnog pozorišta Priština i pozorišta „- Zaječar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.