Završen Nišvil: Sve više publike, fale ministri 1Foto: Nišvil

Ovogodišnji Nišvil je srušio sve rekorde u sadržaju koji je ponudio posetiocima, a neki segment festivala videlo oko 200 hiljada ljudi, ocenio je Ivan Blagojević, direktor internacionalnog džez festivala Nišvil, koji je ove godine obeležio 24. izdanje pod tim imenom, a 35.to od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja.

Tokom skoro celog festivala posetilac je bio i američki ambasador Kajl Skot. Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih novina na ovogodišnjem Nišvilu, koji je trajao od 3. do 12. avgusta, jeste otvaranje Muzeja džeza u hamamu Niške tvrđave, koji je prvi u Srbiji, a drugi u Evropi. Na 20 stejdževa izvedeno je 250 programa, među kojima nisu samo muzički, već i pozorišni, filmski, književni, likovni i oni posvećenih stripu. Pozorišni festival Nišvila bio je „nikad bolji“, a u okviru njega odigrano je čak 16 pozorišnih i baletskih predstava naslonjenih na džez sa četiri kontinenta- Evrope, Azije, Afrike i Severna Amerike, a uz tri nacionalna teatra- iz Egipta, Rumunije i Srbije. Filmski potrgram započeo je dokumentarnim filmom “Maria Kalas” reditelja Toma Volfa, a nakon toga filmom o slovenačkoj grupi Laibach “Liberation Day”, snimljenim povodom njihovog rok koncerta održanog u Severnoj Koreji. Laibach je nakon projekcije održao i spektakularni koncert.

Blagojević je potsetio da su ove godine nastupili Menhetn transfer, jedna od najpopularnijih i najuticajnijih vokalnih džez grupa svih vremena, kao i Keni Geret, Liza Simon i Omar Hakim. Hedlajeri poslednje festivalske večeri, Džipsi kingsi, oborili su sve rekorde, pošto je njihovom koncertu prisustvovalo oko deset hiljada ljudi, koji su „jedva stali“ u predviđeni prostor.

– I ove godine se ponovila „tradicija“ Nišvila, da ministar kulture ili bilo koji drugi ministar ne dođe na festival. Došao je, međutim, američki ambasador Kajl Skot, koji je ovde proveo bezmalo ceo festival, a na jednoj konferenciji za štampu zasvirao i trubu-kazao je on.

Direktor Nišvila je pozvao Vladu da u budžetu za sledeću godinu, čiji se nacrt pravi krajem ove godine, uvrsti desetak festivala,među kojima bi svakako trebalo da se nađe i Nišvil, koji je, podsetio je, i britanski Gardijan svrstao među deset najboljih džez festivala u Evropi. To bi omogućilo festivalu da već u januaru planira kog izvođača može da dovede, a ne da to bude neizvesno, i zavisi od „ukusa“ konkursnih komisija.

– Nišvilu je potrebno milion evra, kako bi obezbedio još jače hedlajnere, a na koncertima uvek bilo po deset hiljada ljudi. Mi verujemo da trećinu te sume može da obezbedi grad Niš, trećinu ministarstva, a trećinu organizatori festivala. Festival je u toj meri narastao da su nam potrebni ne samo jači hedlajneri, već i tehničko i kadrovsko jačanje, posebno u oblasti digitalnog marketinga- kazao je on, podsećajući da je Nišvil i ove godine pokazao da je njegov marketinški, turistički i finansijski potencijal „ogroman“.

Blagojević je ponovio zahvalnost Gradu Nišu, koji je izdvojio 28 miliona dinara, kao i ministarstvima kulture, turizma i spoljnih poslova, koji su obezbedili oko devet miliona dinara. Među stranim donatorima najveći je ambasada SAD u Beogradu, koja je „izdvojila više novca nego sve ostale ambasade zajedno prethodnih godina“. Festival ove godine nije imao generalnog sponzora, a među sponzorima nisu bili NIS i Filip Moris, koji su ga nekada podržavali. Izašli su mu u susret niški sponzori, poput Leonija ili kompanije Fluo Electro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari