Završeni ovogodišnji arheološki radovi na lokalitetu Egeta 1Foto: Gordan Janjić

Ovogodišnja kampanja arheoloških radova u okviru projekta „Arheološka iskopavanja lokaliteta Egeta“ su završena, saznaje Danas od Gordana Janjića muzejskog savetnika negotinskog Muzeja Krajine, koji je zajedno sa profesorom Filozofskog fakulteta dr Pericom Špeharom rukovodio ovim projektom.

– Radovi su izvođeni na „Sektoru V“  odnosno na severoistočnoj kuli utvrđenja. Istraženo je oko 50 kvadratnih metara, ali je važnije od toga da je kula u potpunosti istražena i spremna za konzervatorske radove. Muzej Krajine će se na sledećem konkursu pojaviti sa zahtevom sa obezbeđivanje sredstava za izradu projektne dokumentacije za konzervatorske radove.- kazao nam je Janjić.

Ovogodišnju kampanju arheoloških istraživanja na Egeti, kao i prošle godine , sproveli su Muzej Krajine u Negotinu i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a projekat „Arheološka iskopavanja lokaliteta Egeta“ je realizovan kao rezultat konkursa Muzeja Krajine kod republičkog Ministarstva kulture i informisanja. Osim sredstava dobijenih po konkursu, negotinski Muzej Krajine pomogao je ovogodišnja istraživanja u skladu sa mogućnostima, kaže naš sagovornik. Kampanja arheoloških radova na Egeti jedan je od projekata Muzeja Krajine Negotin i njegovih saradnika za koje je Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo 5,85 miliona dinara ove godine.

Inače, Egeta se svrstava među najvažnija arheološka nalazišta duž nekadašnje rimske granice u današnjoj Srbiji. Različitog oblika i u različitim peridoima postojala su tri utvrđenja, nazvana Egeta I, Egeta II i Egeta III. Ovde je tokom II veka bila baza kohorte Cohors I Cretum, dok je u kasnoj antici  potvrđena kao baza dunavske flote, ali je postojao i garnizon legije Legio XIII Gemina i jedinice cuneus equitum sagittariorum. U blizini je dokumentovano veliko civilno naselje, ali ga Dunav plavi od XIX veka. Ovo je bila jedna od nekoliko rečnih baza koje su potvrđene duž ovog dela granice. Imala je svoj odbrambeni sistem povezan sa jednim od utvrđenja. Jedno od najpoznatijih svetilišta posvećenih Jupiteru Dolihenu iskopano je u blizini utvrđenja Egeta I.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari