Završni koncert  ArtLink festivala mladih talenata 1

Večeras u sali Beogradske filharmonije biće održan koncert kojim će svečano biti zatvoren Treći međunarodni ArtLink Festival na kome će nastupiti jedan od najboljih čelista danas Ištvan Vardai sa Beogrardskim kamernim orkestrom Ljubica Marić.

Na koncertu ća nastupiti i mladi čelista iz Srbije Petar Pejčić. Koncert je deo programa „Balkan-Višegrad kulturni most”, čiji je cilj saradnja renomiranih umetnika iz zemalja „Višegradske grupe” (Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka) i mladih umetnika i ansambala iz Srbije i Regiona. Projekat podržavaju pored Međunarodnog Višegradskog fonda i Delegacija EU u Srbiji, EU info centar, kao i Hungarikum, mađarski kulturni centar i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 Zvezda večeri je svakako mađarski čelista mlađe generacije Ištvan Vardai, koji je prvi put u Beogradu i koga mnogi sa pravom smatraju najboljim čelistom danas.

Vardai je dobitnik nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada, među kojima je i pobeda na prestižnom ARD takmičenju u Minhenu, 2014. godine. Sa velikim uspehom nastupao je u Njujorku, Londonu, Parizu, Pragu, Beču, Frankfurtu, Minhenu, Ženevi, Dablinu, Moskvi, Sankt-Peterburgu, Firenci, Tokiju, Kobeu i Pekingu i sa svetski poznatim muzičarima i orkestrima: Mikhailom Pletnovim, Adamom Fišerom, Žoltanom Kočišem, Hauardom Grifitsom, Gilbertom Vargom, Mišom Majskim, Jurij Bašmetom, Andrašom Šifom, Sankt-Peterburškom simfonijom, Pozorišnim orkestrom Marinski, Ženevskim kamernim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom, „Franc List“ kamernim orkestrom, Irskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Radio Bavarske i mnogim drugim.

 Mladi čelista Petar Pejčić  koga ArtLink već tri godine podržava i promoviše kroz međunarodne projekte rođen je 2002. godine u porodici muzičara. Počeo je da svira violončelo sa 4 godine sa profesorkom Judit Josifoska Niderholcer. Od 2008. god. osvajao je prve nagrade i bio laureat na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. U 2016. godini svirao je pred uglednim solistima i članovima Njujorške filharmonije u Njujorku, koji su ga ocenili kao jednog od najperspektivnijih mladih čelista svoje generacije. Ovog leta bio je aktivan polaznik majstorskih kurseva u Bernu (Švajcarska, prof.P. Bruns) i Neuhardenberg (Nemačka, prof. J. Vogler), kao i učesnik Festivala kamerne muzike u Moritzburgu (Nemačka). Trenutno aktivno sarađuje sa prof. Peterom Brunsom sa Visoke škole za muziku i igru „Felix Mendelssohn Bartholdy“ u Lajpcigu, Nemačka.

 Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“ osnovan je 2006. godine. Dirigent i umetnički vođa orkestra je Rade Pejčić. Od svog osnivanja Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“ redovno koncertira u Srbiji i okruženju, naročito se zalažući za mlade autore i njihovu aktivnu prezentaciju široj javnosti. Orkestar se posebno posvećuje interpretacijama dela srpskih kompozitora svih generacija, počevši od onih najstarijih, pa do generacija sadašnjih studenata kompozicije,čija dela orkestar izvodi sa posebnim entuzijazmom u želji da se mladi i talentovani srpski kompozitori što pre afirmišu kod nas i u svetu.

Ištvan Vardai održao je i besplatni majstorski kurs za mlade muzičare u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari