"Zec Petar” premijerno u bioskopima Cineplexx 1

Animirano-igrani film „Zec Petar” biće premijerno prikazan ovog vikenda na velikom platnu Cineplexx bioskopa. Specijalna premijerna projekcija sa glumcima koji su radili sinhronizaciju održaće se u subotu, 24. marta, od 16.30 u bioskopu Cineplexx Delta City.

Zec Petar” ili originalno „Peter Rabbit” na veliko platno stiže iz rado čitane serije knjiga Beatriks Poter (1866-1943). Reč je o verovatno najpoznatijoj i najizdavanijoj autorki i ilustratori pričica za decu. NJen svet, dečji svet, jeste svet prirode u neposrednom ljudskom okruženju, u kom su glavni junaci male životinje – zečevi, veverice, prasići. LJupke slike u boji i tekst jezgrovit i blizak dečjem umu čine da se knjižice Beatrise Poter i danas prodaju u više od milion primeraka godišnje širom sveta.

O živoj mašti ove britanske spisateljice nastao je i film „Gospođica Poter” sa Rene Zevleger u glavnoj ulozi. NJen junak – zec u plavom kaputu, bez pantalona ali sa cipelama, postao je vrlo brzo po objavljivanju prve knjige omiljeni dečiji heroj. Petar je bio glavni junak šest naslova, a knjige su prodate u 45 miliona primeraka i prevedene na 36 jezika. Zec je po objavljivanju prve knjige 1902. godine dobio i svoju lutku, a zatim i bojanke, društvene igre, tanjire, tapete, posteljine sa njegovim likom, koje se i više od sto godina kasnije uspešno prodaju širom sveta.

U kojoj meri, pre svega Britanci, vole ove knjige govori i podatak da su nosioci autorskih prava za jubilej 110 godina od nastanka prve knjige tražili od Eme Tompson napiše nastavak priče o Zecu Petru. Knjiga je bila jako uspešna, pa se očekuje još nastavaka. Takođe, zanimljivo je da je svojevremeno i Volt Dizni želeo da uradi adaptaciju priče za veliko platno, ali Betriks Poter nije htela da mu proda autorska prava.

Film „Zec Petar” već je počeo svoje prikazivanje u Velikoj Britaniji, gde je trenutno najgledaniji film (prestigao je čak i „Crnog pantera”). Ipak, velika gledanost tek se očekuje sa uskršnjim raspustom. Avantura počinje kada nestašni Zec Petar i njegova porodica preuzmu farmu starog gospodina Makgregora. Ubrzo na farmu po svoje nasledstvo dolazi mlađi, bistriji i oštroumniji gospodin Toma Makgregor i situacija se naglo menja. Zec Petar novonastalu situaciju doživljava kao novi izazov, a nikako kao prestanak zabave. Međutim, Toma nije samo neverovatan neprijatelj, već i potencijalni suparnik. On se zaljubljuje u lokalnu slikarku Beu, koja je istovremeno i zekina surogat majka. Sada Petar ima dvostruko više razloga da otera uljeza bitkom, kako za farmu, tako i za naklonost lepe Bee. Rivalstvo Zeca Petra i mladog Tome odvešće ih u veliku avanturu daleko izvan njihove idilične jezerske četvrti – u londonsku metro stanicu, pa sve do opasnih ulica grada i nazad. Na kraju, Zec Petar uviđa da šargarepa i slava nikada neće biti važni koliko ljubav i porodica.

Rediteljka sinhronizacije je Iva Milošević, dok su glumci koji pozajmljuju glasove junacima: Stefan Bundalo (Zec Petar), Teodora Ristovski (Lula), Iva Stefanović (Lepa), Milica Janketić (Belorepka), Aleksandar Radojičić (Zeka Bendžamin), Tamara Aleksić (Bea), Dejan Dedić (Toma Makgregor), Dragan Vujić Vujke (gospodin Makgregor), Milroljub Turajlija (presence Finjaković), Slobodan Tešić (gradski miš Joca), Lako Nikolić (Toma Jaza), Milan Antonić (Feliks). Specijalni gosti: Tijana Dapčević, Dragutin Topić, Zoran Kesić, Ivana Zarić, Ivan Zarić, Igor Blažević Blaža…

Alergije

Nakon premijere u SAD, film „Zec Petar” umalo nije bojkotovan. Problem je nastao zbog scene u kojoj grupa zečeva gađa jednog čoveka kupinama jer znaju da je alergičan na njih. Nekoliko udruženja ljudi koji pate od alergija ili roditelja dece koje pate od alergija na hranu, pobunilo se da film „ismeva ozbiljnu bolest i ne poštuje porodice onih čiji su članovi umrli zbog ove bolesti”. Studio Soni se zbog incidenta izvinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari