Žene koje su rekle: Ne!: Razgovor o knjizi „NesavršeNE” Lidije Vasiljević u SKC-u Kragujevac 1Foto: Promo SKC Kragujevac

 

Večeras, u 20 sati u Kontakt galeriji Studentskog kulurnog centra Kragujevac biće promovisana knjiga „NesavršeNE” autorke dr Lidije Vasiljević.

Knjiga predstavlja psihološku, feminističku i političku analizu tradicionalističkog patrijarhalnog viđenja i tretiranja normalnosti žene, kroz dekonstrukciju mitova o ženskim bolestima, i predstavlja jedinstveni doprinos ovoj oblasti u literaturi pisanoj na našem jeziku, ističu iz kragujevačkog Studentskog kulturnog centra.

U njoj se dekonstruišu strategije patologizacije žena u okvirima psihijatrije i psihoterapije kao i u samom društvu, kroz analizu obilja literature, praksi i primera iz psihoterapijskog iskustva same autorke.

Kroz sistematizaciju, koja je hronološki obuhvatila period od prvih podela na normalno i patološko, preko analize histerije i depresije kao tzv. tipično ženskih simptoma do današnjih kompleksnih i višeslojnih dijagnostičkih kategorija problema u ishrani, sferi seksualnosti, postavljanja granica, opsesivno-kompulzivnih poremećaja i drugih (što realnih što nametnutih procena), ponuđeno je drugačije viđenje žene i njenog psihološkog zdravlja.

Glavne junakinje knjige su klijentkinje, pacijentkinje, ali i sve druge žene koje su tako procenjivane, njihova priroda, otpori i nametnute norme.

Ovom analizom obuhvaćene su i višestruko diskriminisane kategorije klijentkinja kao i same psihoterapeutkinje, praćene na trnovitom putu ka istini kreirajući pristupe koji su okrenuti slobodnom razvoju kapaciteta.

Tema kojom se autorka bavi, iako je obrađena stručnim jezikom, ispričana je pitko i jasno, tako da je namenjena širokom krugu čitateljki i čitalaca.

Dr Lidija Vasiljević je psiholoskinja, psihoterapeutkinja, i aktivistkinja iz Beograda. Masterirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirala Studije roda i doktorirala na Odseku za socijalni rad i socijalnu politiku Fakulteta političkih nauka u Beogradu na temi – Antidiskriminativni pristup i rodna inkluzivnost u politikama mentalnog zdravlja.

Suosnivačica je Regionalne asocijacije za psihodramu i integrativnu primenu psihoterapije, u okviru koje se bavi edukacijom i supervizijom u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Već 25 godina se bavi podrškom marginalizovanim grupama, grupnom i individualnom psihoterapijom i savetovanjem. Poseduje nacionalni sertifikat za psihoterapiju, kao i Britanski i Evropski (ECP).

Docentkinja je na katedri za psihologiju na Univerzitetu u Bijeljini, gde predaje kliničke predmete. Autorka je brojnih članaka i radova objavljenih u stručnoj periodici i zbornicima, uređivala je publikacije u okviru edicije Rod i levica.

Članica je mreže za rodno inkluzivnu i feminističku psihoterapiju, kao i kolektiva Radio praksa za očuvanje i promociju borbene muzike.

Nakon priče o knjizi i radu autorke, biće puštena lista Radio prakse Žene koje su rekle: Ne!, najavljuju organizatori iz kragujevačkog SKC-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari