Ugasi mrak!: Počinje 9. Festival amaterskih pozorišta Kulisa u SKC-u Kragujevac 1Foto: Promo SKC Kragujevac

 

Večeras počinje Festival amaterskih pozorišta Kulisa, deveti po redu, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Kulisa traje do nedelje, 17. marta, ove godine pod sloganom Ugasi mrak!

Ovogodišnji slogan festivala inspirisan je jubilarnim obeležavanjem 140 godina od kada je u Kragujevcu zasijala prva sijalica na Balkanu.

Kao i prethodnih godina, slogan Kulise ističe ulogu koju pozorište ima u životu savremenog pojedinca i društva, ovog puta kroz simboliku motiva svetla i mraka.

Kada se upale svetla pozornice, mrak se gasi – pozorište ističe probleme savremenog pojedinca, društva, civilizacije, ali takođe i rasvetljava puteve do njihovih potencijalnih rešenja, ističu organizatori festivala iz kragujevačkog SKC-a.

U takmičarskom delu programa naći će se sedam predstava, a kao i prethodnih godina, odluku o predstavama u takmičarskoj selekciji doneo je selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj.

Na takmičarskom repertoaru festivala su predstave: „Polanski protokoli”, Akademsko pozorište SKC Niš, „Tunel”, MKC, Kočani Makedonija, „Zoološka priča”, Ustanova Kulturni centar Smederevska Palanka, Gradsko pozorište Palanka, „Čudo u Šarganu”, Teatar Inat, Užice, „Plesna predstava Živka”, Kulturno-umetničko društvo Vuk Karadžić, Temerin, „Doba baraba”, Dramska sekcija Prve kragujevačke gimnazije i „Večernja ruža”, Studio glume Teatar 011, Beograd.

Odluku o najboljima kao i uvek na Kulisi donosiće dva žirija – Stručni žiri i Žiri učesnika.

Stručni žiri ove godine čine: Jovana Belović, televizijska, filmska i glasovna glumica, Marija Rakočević, pozorišna glumica i dramska spisateljica i Pavle Terzić pozorišni i filmski reditelj.

Žiri učesnika čine predstavnici ansambala učesnika festivala.

Festival će otvoriti tribina „Zakulisni razgovori”, čiji će učesnici biti članovi oba žirija, a koja će se održati u Kontakt galeriji SKC-a.

Kao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Kontakt galeriji SKC-a.

U okviru festivala Kulisa, u subotu, 16 marta u 20 sati održaće se promocija knjige „Postajanje nastavnikom kroz teoriju i praksu pozorišne pedagogije” autorke Jelene Gojić.

Festivalske dane će obogatiti i dva muzička programa: Žurka kod Dude Buržujke na koju te tvoji nisu pustili (Julija Petković/Duda Buržujka) i Kalambur (DJ Dramićko).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari