Pozorišni festival „Kulisa” po osmi put u SKC-u Kragujevac 1Foto: Z. S. M.

Pod sloganom „Ljuljaj me nežno” od 16. do 19. marta u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru održava se 8. Festival amaterskih pozorišta „Kulisa”. Sve predstave se igraju u Sali PMF-a i Kontakt galeriji SKC-a.

U takmičarskom delu programa je šest predstava koje je odabrao selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj.

– Kao i uvek do sada, i osmo izdanje ovog festivala publici predstavlja ostvarenja najnovije amaterske i akademske pozorišne produkcije Srbije i regiona, ističu organizatori iz SKC-a.

Po rečima selektora Jakovljevića, odabrane predstave za program 8. „Kulise” različite su u žanru i stilu, načinu na koji se bave izabranim temama. Glumci i reditelji sopstvenom autorskom poetikom i doživljajem sveta problematizuju društvenu stvarnost i postavljaju i te kako ozbiljna pitanja.

Jakovljević je za festival selektovao sledeće predstave: „Ručni rad” Glumačkog ateljea Doma kulture Čačak po tekstu Žan Kloda Danoa u zajedničkoj režiji Dušana Vukašinovića i Jovane Mišković, „Crvena, seks i posledice” Amaterskog pozorišta „Đorđe Damjanov Đekša” iz Jaše Tomića po tekstu Minje Bogavac u režiji Radovana Zubca, Šekspirov „San letnje noći” Pozorišta „Milivoje Živanović” Centra za kulturu Požarevac u režiji Dejana Cicmilovića, „Kući” Akademskog pozorišta SKC Niš po tekstu Ljudmile Razumovske u režiji Davida Alića, „2:14” Dramskog studia mladih Gradskog pozorišta Bečej po drami Davida Pake reditelja Igora Pavlovića i „Srpsku dramu” koju je po tekstu Siniše Kovačevića u koprodukciji Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea KUD-a „Vuk Karadžić” iz Grabovca režirao Milan Milošević Šika.

Odluku o najboljima kao i uvek na festivalu kragujevačkog SKC-a donosiće dva žirija – Stručni žiri i Žiri učesnika.

Festival „Kulisa” će tradicionalno otvoriti tribina „Zakulisni razgovori”, čiji će učesnici biti članovi oba žirija, a koja će se održati u Kontakt galeriji SKC-a.

Akademsko pozorište SKC Kragujevac, kao domaćin festivala, revijalno će izvesti svoju predstavu „Autobus S”, u čast nagrađenih.

Kao prateći sadržaj „Kulise” na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Kontakt galeriji SKC-a.

U muzičkom programu festivala organizatori smotre iz SKC-a Kragujevac učesnicima i gostima 8. „Kulise” predstavljaju lokalnu di-džej scenu – Shoomadisco i Nezoob.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari