Razgovor o knjizi angažovane poezije „Bordel Amerika” Zorana Bognara u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac 1Foto: Z. S. M.

 

Sutra, u sredu, 13. marta u 19 sati u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac biće promovisana knjiga angažovane poezije „Bordel Amerika” autora Zorana Bognara.

Nova, tematska knjiga angažovane poezije Zorana Bognara u kojoj su zastupljene pesme iz perioda od 1982 – 2017 godine…, najavljuju razgovor o knjizi organizatori iz kragujevačkog SKC-a.

Gotovo svaka generacija na ovim prostorima je imala ulogu svedoka i žrtve turbulentnog vremena i velikih tema u vidu svetskog ili građanskog rata, društveno-političkih neprilika, ekonomskih kriza, kriminalnog ambijenta i sistema i večitog moralnog pada čoveka, bilo da govorimo o periodu posle 1945, ili posle 1991. godine ili o današnjim danima…

I uvek su se pesnici, mimo svojih prepoznatljivih poetika, oglašavali i kroz takozvanu angažovanu poeziju, dajući kroz nju hiperrealnu sliku sa naglašenom kritičkom notom tog vremena sa svim svojim pošastima…

Razgovor o knjizi angažovane poezije „Bordel Amerika” Zorana Bognara u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac 2
Foto: SKC Kragujevac Promo

Ono gde vidimo razliku između pesnika pedesetih i devedesetih godina prošlog veka i ovih današnjih je, možda, jedino to što su prve dve generacije imale kome da se obrate.

Čini se da tada nisu bile poremećene vrednosti i da je tada, i pored teškog vremena, postojao koliko-toliko zdrav ambijent u medijima kroz koje se mogla poslati alarmantna poruka putem različitih umetnosti, pa tako i pomoću poezije…

Danas, u tabloidnom vremenu i vremenu potpuno poremećenih vrednosti, u kojem je privid snažniji od zbilje, a proteza važnija od tela, takođe ima pravih istinskih pesnika koji svojom angažovanom poezijom kritikuju ovovremene pošasti.

Jedan od takvih pesnika svakako je i Zoran Bognar koji kroz svoju ekspresivnu, britku i beskompromisnu poeziju, već nekoliko decenija u kontinuitetu, šalje svoju upozoravajuću poruku, krik, vapaj…, navedeno je, između ostalog, u najavi književne večeri u Kontakt galeriji SKC-a.

Dobitnik mnogih nacionalnih i međunarodnih književnih nagrada

Zoran Bognar dobitnik je mnogih nacionalnih književnih nagrada od kojih izdvajamo „Pečat varoši sremskokarlovačke” (1993), „Matićev šal” (1994), „Stevan Pešić” (1994), „Blažo Šćepanović” (1996), „Rade Drainac” (1999), „Isidora Sekulić” (1999), „Srboljub Mitić” (2000), „Milutin Uskoković” (2003), „Slobodan Džunić” (2006), „Milan Bogdanović” (2009), „Dimitrije Mitrinović” (2010), Nagrada Akademije „Ivo Andrić” (2010), „Kočićevo pero” (2013), Nagrada ULUPUDS-a (2013), „Miodrag Draganić” (2013), „Zlatni beočug” (2013), „Vasko Popa” (2013), „Jovan Skerlić” (2018), „Ivan Focht” (2019), „Rastko Petrović” (2020), „Milan Rakić” (2020), „Karađorđeva povelja“ (2021), „Tronoški rodoslov“ (2021) i Vukova nagrada (2023) i više međunarodnih.

Takođe, jedan je od laureata jubilarne, šezdesete, Vukove nagrade.

Živi i radi u Beogradu kao profesionalni književnik. Urednik je u Izdavačkoj kući „Dereta”. Predsednik je Fonda „Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari