Ženstveni, uvrnuti, vijugavi, dvosmisleni ... oblici Hanne Dujmović: Otvara se izložba’’Radost življenja’’ 1Foto: Promo

Izložba slika ’’La Joie De Vivre’’ / ’’Radost življenja’’, autorke Hanne Dujmović, otvara se 23. maja u galeriji Štab i traje do 5. juna, na kojoj će umetnica iz Sarajeva, beogradskoj publici predstaviti svoju najnoviju produkciju.

Naziv izložbe inspirisan je načinom stvaranja Hanne Dujmović, ali je ujedno i naziv slike Anrija Matisa (Henri Matisse), navodi se u saopštenju i dodaje da su sve slike rađene u tehnici ulje na platnu, a karakterišu ih jarka paleta boja, originalni materijali sa drugih kontinenata, sofisticirana grafika, mešavina žanrova i veliki broj objekata.

Ženstveni, uvrnuti, vijugavi, dvosmisleni ... oblici Hanne Dujmović: Otvara se izložba’’Radost življenja’’ 2

’’Oblici su ženstveni, uvrnuti, vijugavi, dvosmisleni, sladostrasni, elegantni i nespretni. Ove zaobljene forme ženskih tela i njihovo fleksibilno i opušteno držanje pojačavaju osećaj radosti i slobode koji proizilaze iz rada. Slikarka — bez sumnje — nastoji da svoju umetnost usidri na tlu koje je dovoljno dosledno da podrži kadence i plesove koje nosi njen rad. ’’ – kaže u katalogu kustoskinja izložbe, Milica Zorić i dodaje: ’’Hanin stil je od prošle godine doživeo jednu zapaženu evoluciju. Predmeti predstavljeni na njenim slikama postaju spljošteni i sve više se izvlače iz stvarnog prostora. To je, moglo bi se reći, treći prostor; nova stvarnost, koja nastaje iz jaza između prikazanog i predstavljenog. U ovom kontekstu, dekorativni motivi deluju na spoju između stvarnosti predmeta i njegovog predstavljanja u okviru skupa formi’’.

Izložba Hanne Dujmović Radost življenja, predstavlja Aleksić galerija (galerija savremene umetnosti iz Kragujevca) i deo je projekta ’’Galerija u gostima’’, koju je nedavno pokrenula galerija Štab, u želji za uspostavljanjem što bliže saradnje sa galerijama iz zemlje i inostranstva. Ovo je ujedno i prvo predstavljanje Aleksić galerije iz Kragujevca beogradskoj publici.

O umetnici: Njene slike nalaze se u više od 300 privatnih kolekcija na više kontinenata

Hanna Dujmović je akademska umetnica rođena u Sarajevu 1994. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je 2017. godine kao najbolja studentkinja klase, te joj je dodeljena Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu.

Od srednjoškolskih dana aktivna je u polju umetnosti, a svoje slikarske i skulptorske radove do sada je izlagala na više od 20 grupnih, i četiri samostalne izložbe, kako kod nas tako i širom sveta (talija, Amerika, Velika Britanija, Srbija, Japan). Učesnica je i organizatorka mnogih projekata koji se tiču umetnosti i kulture.

Trenutno se aktivno bavi slikarstvom i sarađuje sa svetskim kolekcionarima. Njene slike nalaze se u više od 300 privatnih kolekcija na više kontinenata. Hanin rad deo je najpoznatijih svetskih platformi koje se bave promocijom i prodajom umetničkih dela afirmisanih umetnika/. Trenutno stvara, živi i radi u Sarajevu i Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari