zimsko izdanje mreže festivala jadranske regijeFoto: Promo

 

Drugo po redu Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije, zajednički projekat vodećih filmskih festivala iz regiona (Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog međunarodog Film Festivala, Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala) biće održano od 20. do 29. januara.

Publika će tokom manifestacije Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije potpuno besplatno moći da pogleda pet nagrađivanih filmova koji će biti prikazani online na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Kao svojevrsno zagrevanje za online program uoči početka Zimskog izdanja članovi Mreže organizovaće besplatnu bioskopsku projekciju u svojim gradovima.

Tako će Festival autorskog filma iz Beograda u petak, 19. januara u 19 časova u sali 6 mts Dvorane prikazati film Jahači slovenačkog reditelja Dominika Menceja (uloge u filmu tumače Nikola Kojo, Timon Šturbej, Petja Labović i Anja Novak). Besplatne ulaznice za projekciju mogu da se preuzmu na blagajni mts Dvorane.

Tokom deset dana na online platformi biće prikazana nagrađivana ostvarenja iz regiona, i to Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića, Garbura Josipa Žuvana, Jahači Dominika Menceja, kao i dokumentarac Muzej revolucije Srđana Keče.

Da li ste videli ovu ženu? je nadrealistična psihodrama fokusirana na temu identiteta, tj. na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje prati priča tri metamorfoze jedne žene (sve tri uloge tumači Ksenija Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim kvartovima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože.

Filmska forma je sledi, i sama se preoblikujući. Film je premijerno prikazan na Nedelji kritike u Veneciji.

Radnja filma Stric, intrigantnog trilera s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović naizgled se odvija u Jugoslaviji, kasnih 1980-ih.

Voljeni stric se vraća kući za praznike. Ponovno na okupu, porodica je usred božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobilnog telefona. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić.

Ubrzo postaje jasno da se za prepunom prazničnom trpezom, osim ćurke, nožem može rezati i napetost.

Potraga za slobodom u fokusu je filma Jahači o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma Easy Rider, prerađenim moticiklima upućuju na životnu avanturu prema Splitu.

Jahači su istovremeno film sazrevanja i film ceste, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru.

Junaci filma Garbura, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtube-u, nadajući se milionskim pregledima.

Porodice su im već godinama posvađane i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vreme praznika, svađa između porodica će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja. Uloge u filmu igraju Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Muzej revolucije je premijerno prikazan na IDFA festivalu, obišao je brojne festivale, a osvojio je i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Rihtera – muzeja posvećenog istoriji socijalističke revolucije prošlo je šezdeset godina.

U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje devojčice i jedne starice.

Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života devojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Inspirisani uspešnim Prolećnim izdanjima, članovi Mreže festivala Jadranske regije pokrenuli su Zimsko izdanje sa željom da uz pomoć regionalne filmske platforme doprinesu većoj vidljivosti kvalitetnih domaćih ostvarenja i to u zimskom periodu kad svi više vremena provode ispred malih i velikih ekrana.

Filmovi će biti dostupni publici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari