Živimo celinu a ne po principima "like" - "dislike" 1Foto: Stanislav Milojković

Kada su nastupili u Karnegi hol, njihovu muziku ocenili su kao “eleganciju klasike, slobodu džeza i moć rokenrola”.

Zajedno rade već 18. godina, vlasnici su više od 30 nagrada koje su kao solisti ili članovi klavirskog dua osvojili na internacionalnim takmičenjima. Plasirali su se među osam najboljih dua na celom svetu na najvećem takmičenju klavirskih dueta Dranoff Miami Two Pianos u Majamiju.

Pravili su muziku za pozorišne predstave, film i TV serije. Imaju svoje instrumente, hirbriidne klavire, ali će za promenu, ovog puta, na večerašnjem koncertu u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine svirati na klavirima i sintisajzerima.

– Hibridni klavir pripremamo – kaže Andrija Pavlović.

– U izradi je najnoviji prototip i dok ne bude gotov sviramo u aražmanima za akustične klavire – nadovezuje Sonja Lončar.

Dok ih slušate, čini vam se kao da je i to deo neke savršene muzičke partiture.

Sonja često svoj govor prekida smehom, neposrednija je, a Andrija se, makar tako deluje, brine o tome da nešto ne ostane nedorečeno.

Onda iznenada promene uloge ali ni jednog momenta ne iskaču iz celine baš kao i kad sviraju.

Andrija kaže da će na koncertu na „Kolarcu“ svirati tri albuma.

– Mi smo, u stvari, napravili dva albuma. Jedan izlazi sada, a drugi će početkom godine. Tako da ćemo na ovom koncertu u stvari svirati tri albuma – „Duality“, koji smo već promovisali i svirali po svetu, a drugi je „LP Duo Plays Bižičević“ koji će izaći u novembru pod etiketom Universal Music. Reč je zapravo o ediciji u kojoj želimo da predstavimo rad drugih kompozitora koje smatramo fantastičnim, a sviraćemo i potpuno novu muziku koja je nastala za vreme izolacije.

Nakon Kolarca, 28. oktobra, LP duo će nastupiti na Sonar festivalu u Barseloni.

Andrija pojašnjava da je u pitanju jedan od većih festivala elektronske muzike u svetu u okviru koga postoji program posvećen spoju umetnosti i nauke.

– Pozvali su nas da promovišemo naš projekat „Beyond Quantum Music“, koji će se desiti u jesen sledeće godine – kaže Andrija.

Upitani zašto su svoj čuveni album nazvali „Duality“ Sonja odgovara da je reč o spoju akustičnog klavira i elektronskog zvuka koji su se sjedinili kroz hibridni klavir ali da je to, pre svega, spajanje dva sveta akustične i elektronske muzike i, naravno, različitih žanrova.

Andrija podseća da klavir postoji već 300 godina, pa se dualnost ogleda i u spajanju prošlosti i budućnosti…

– Drugo, mislimo da je civilizacija upravo u problemu jer je došlo do polarizacije da se sve deli na crno ili belo. Mi govorimo o tome da zapravo stvari paralelno teku – kaže Andrija.

– Različitost ne mora da stvara problem – dodaje Sonja.

– Mi transcediramo tu dualnost i idemo dalje. Živimo celinu, a ne po principima „like“ i „dislike“ – konstatuje Andrija.

Na opasku da su na nastupima ekspresivni i da dok sviraju deluju kao da razgovaraju, Sonja kaže da komunikacija mora da postoji i da bi se bez nje raspali kao i da, svakako, doprinosi to što sviraju toliko dugo.

Andrija kaže da dosta ljudi ima taj isti utisak i da je to prirodno budući da je sam proces izvođenja u dvoje na istim instrumentima intenzivan, kao i da mnogo toga moraju da izvedu u istom trenutku.

– Ta komunikacija na neki način dirne ljude koji nas slušaju… Vide neko zajedništvo i neki lep odnos, koji su nažalost, sve ređi – zaključuje Andrija Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari